Ruim 81% van de Nederlanders vindt zichzelf ongezond

Array

Uit onderzoek uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders door Herbalife, blijkt dat ruim 81 procent van de respondenten zichzelf enigszins tot erg ongezond vindt. Slechts 65 procent van de respondenten wil echter een gezondere levensstijl om daar verandering in te brengen en 67 procent heeft daar al ooit een poging toe gedaan. 41 procent haalt het gestelde doel niet. Deze doelen worden opzij geschoven omdat respondenten zichzelf te oud vinden om hun levensstijl te veranderen, er niet genoeg tijd voor hebben of niet genoeg steun krijgen van anderen.

gezondheidEen gezondere levensstijl… Maar hoe?
Ondanks het feit dat ruim vier op de vijf Nederlandse respondenten zichzelf het stempel ‘ongezond’ opdrukt, wil maar 65 procent een gezondere levensstijl ontwikkelen. Een gezonde levensstijl bestaat het vaakst uit een uitgebalanceerd dieet (46 procent). Nog eens 39 procent combineert een dieet het liefst met sport en beweging, 21 procent kiest voor casual exercise zoals wandelen naar het werk en 13 procent gaat naar de sportschool. Sport, beweging en het voedingspatroon aanpassen zijn de belangrijkste maatregelen die mensen treffen; ook maaltijdvervangers worden door 6 procent van de respondenten ingezet in hun strijd tegen een ongezonde levensstijl.

De mensen die vooral met lichaamsbeweging aan de slag gaan, maken het zichzelf soms makkelijk om aan hun beweging te komen. Ruim 60 procent ziet een wandeling van 20 minuten als exercise, maar ook het beklimmen van vijf trappen wordt door 27 procent als sportbeoefening gezien. Ook boodschappen doen (22 procent) en intensief stofzuigen (18 procent) zijn oefeningen die de gezondheid bevorderen volgens de Nederlandse respondenten. De mensen die ooit een gezond dieet hebben gevolgd, weten ook goed hoe de vork in de steel steekt: ruim 83 procent snapt precies hoe een dieet werkt als ze eraan beginnen.

Een groot deel van de respondenten geeft aan dat ze graag samen met een coach of buddy aan de slag gaan, omdat ze niet genoeg steun krijgen van anderen (46 procent) en zelf de wilskracht niet hebben (40 procent). Een coach of buddy werkt motiverend en zorgt ervoor dat mensen eerder de tijd zoeken om zich wel voor hun doelen in te zetten.

Veel mensen weten wel hoe ze een gezonde levensstijl met sport en voeding in moeten delen, maar in de praktijk valt het vaak toch tegen. Herbalife deelt een paar goede tips en tricks die het makkelijker maken:

  • Eet voor de boodschappen een proteïnereep, een stuk fruit of een handje noten, anders ligt de boodschappenmand vol met lekkere, maar ongezonde, etenswaren.
  • Eet voor het sporten én na het sporten, maar zorg dat de maag niet te vol is wanneer er aan de work-out wordt begonnen. Vooraf gezonde koolhydraten als bruine rijst, pasta en fruit en achteraf proteïnerijke producten als fruit, groenten en granen.
  • Uit eten? Ook dan goed eten! Veel mensen gaan steeds vaker uit eten en letten dan minder op hun voeding. Probeer het voorgerecht te delen, een salade te bestellen in plaats van frietjes en vraag of de saus en dressing apart geserveerd kunnen worden.
  • Probeer ’s avonds minder te eten door na het diner de tanden te poetsen – zo voelt de dag afgesloten en heb je minder de behoefte om te eten.

 

Over het onderzoek
Herbalife heeft het Europese onderzoek in juli en augustus representatief uitgevoerd onder 1.004 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Andere landen waar het onderzoek is uitgevoerd zijn: Duitsland (1.005), Frankrijk (1.030), Israël (1.001), Italië (1.013), Polen (1.015), Portugal (1.007), Roemenië (1.002), Slowakije (1.003), Spanje (1.004), Tsjechische Republiek (1.010), Turkije (1.023), het Verenigd Koninkrijk (1.031) en Zuid-Afrika (1.017).

Bron: Herbalife

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen