UMCG en Diabeter krijgen miljoen dollar voor diabetesonderzoek #diabetes @bhrw

Diabeter en de afdeling Endocrinologie van het UMCG gaan onderzoeken waarom type 1 diabetes zo’n verscheidenheid laat zien in oorzaak en uitingsvormen, maar ook naar waarom sommige mensen geen en andere juist veel problemen bij de ziekte ondervinden. Die kennis is belangrijk om steeds meer patiënten op exacte wijze de juiste behandeling en uiteindelijk hopelijk de juiste genezing te bieden. Nieuw onderzoek heeft namelijk aangetoond dat type 1 diabetes een zeer heterogene, gevarieerde ziekte is.  Dankzij een donatie ter waarde van 1 miljoen dollar van JDRF Nederland kunnen Diabeter en het UMCG dit onderzoek gaan uitvoeren.

diabetes“We staan aan de vooravond van ‘precision medicine'” vertelt dokter Henk-Jan Aanstoot (Diabeter), die samen met professor Bruce Wolffenbuttel @bhrw (UMCG) het onderzoek leidt. Door dit onderzoek hopen we nauwkeuriger vast te stellen welke behandeling iemand nodig heeft. “Vroeger beschouwden we type 1 diabetes als een eenduidige aandoening”, vult Wolffenbuttel aan. “Recent onderzoek laat echter zien dat bijvoorbeeld de nu experimentele genezingsmethoden bij de één veel beter werken dan bij de ander. Ook zien we dergelijke verschillen bij het gebruik van medicamenten of bij de kans om complicaties te krijgen”.

Bij het onderzoek worden alle bijna 1500 patiënten, jong en oud, die bij Diabeter en het UMCG onder behandeling zijn gevraagd om bloed af te staan voor onderzoek naar nieuwe en bijzondere zgn. biomarkers. Door dergelijke nieuwe markers te combineren met de medische gegevens hopen de onderzoekers die verscheidenheid bij mensen met type 1 diabetes te ontwarren. Bij 150 mensen willen de onderzoekers nog nauwkeuriger naar deze markers kijken. “Dit onderzoek is essentieel om de nu in ontwikkeling zijnde medicijnen en methoden beter in te zetten en succesvol te maken”, aldus Aanstoot. Samen met diverse andere onderzoekers in de hele wereld wordt de route en de puzzel naar een oplossing en genezing van type 1 diabetes dichterbij gebracht. Wolffenbuttel: “met deze studies voegen we een stuk van de ontbrekende landkaart aan, mede dankzij het JDRF”.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen