Coming Out Dag 2014: Steeds meer gemeenten hangen regenboogvlag uit

Array

139928568344 gemeenten, het ministerie van OCW en Movisie hangen de regenboogvlag uit op Coming Out Dag, zaterdag 11 oktober 2014. Dit jaar doen een record aantal gemeenten mee.

Op zaterdag 11 oktober is het Coming Out Dag, een dag die benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. De vlaggen worden op vrijdag 10 oktober tussen 16 en 17 uur gehesen. Deze actie is op twitter te volgen via #regenboogvlag2014 en #comingoutdag2014.

De deelnemende gemeenten
Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Capelle aan de IJssel, Delft, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Drechterland, Eindhoven, Enkhuizen, Enschede, Goes, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hengelo, ’s Hertogenbosch, Hoorn, Koggenland, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Maastricht, Medemblik, Middelburg, Nijmegen, Opmeer, Oss, Purmerend, Rotterdam, Sittard-Geleen, Stedebroec, Súdwest-Fryslân, Tilburg, Utrecht, Vlissingen, Westland, Zoetermeer, Zwolle.

Waar staat de regenboogvlag voor?
Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een zichtbare aanmoediging van de gemeenten voor LHBT inwoners zelf, maar ook voor alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.

Coming Out Dag bij Movisie
Movisie ondersteunt gemeenten bij hun LHBT-beleid. Juul van Hoof, projectleider Lokaal LHBT-beleid: “Coming-out is een Westers principe, maar natuurlijk moet iedereen zelf de keuze kunnen maken om wel of niet uit de kast te komen. Dat kan namelijk soms levensgevaarlijk zijn, bijvoorbeeld in culturen waar familie-eer een belangrijke rol speelt. De verantwoordelijkheid van de overheid en van maatschappelijke organisaties is om ervoor te zorgen dat mensen veilig uit de kast moeten kunnen komen als zij daar zelf voor kiezen.”

Het hele jaar door
De Coming Out Dag duurt een dag, maar de boodschap van de gemeenten geldt het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Mensen, bedrijven en maatschappelijk instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT’s te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft zet de overheid zich in. En dat is helaas nog steeds nodig. De Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement van lokale bestuurders.
Dit is een origineel bericht van MOVISIE
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen