Een kijkje in de wereld van de immunologie

Nederlandse immunologen organiseren informatiemiddag voor algemeen publiek
MAASTRICHT, 8 oktober 2014 – Op zaterdag 11 oktober organiseren immunologen van de acht Universitair Medische Centra in Nederland een informatiemiddag voor algemeen publiek die geheel in het teken staat van het menselijk afweersysteem. De Nederlandse Vereniging van Immunologie viert dit jaar haar 50-jarig bestaan en dat is reden voor de immunologen om een inzicht te geven in de wereld van de immunologie.

Onder de noemer 8UMC Toer zullen op acht plekken in Nederland publiekslezingen worden gehouden die helemaal in het teken staan van de immunologie.

immuunsysteemIeder Universitair Medisch Centrum heeft speciaal voor de gelegenheid zijn eigen programma georganiseerd. Zo zal Maastricht UMC+ zich bijvoorbeeld richten op zogeheten auto-immuunziekten, legt het AMC in Amsterdam de focus op de rol van het afweersysteem bij HIV en wordt bij UMC Utrecht uitgelegd hoe een minuscuul stukje pinda een volwassen man kan vellen. “We willen mensen op een toegankelijke manier informeren over het bijzondere vakgebied immunologie,” zegt dr. Wilfred Germeraad, immunoloog bij Maastricht UMC+ en één van de organisatoren.

Bij de UMC’s wordt voortdurend onderzoek gedaan naar onder andere de werking van het menselijk afweersysteem. Maar wetenschappers kunnen het immuunsysteem zelfs gebruiken om ziektes juist te bestrijden. Zo kunnen cellen van het afweersysteem ook worden getraind om tumoren te herkennen. Tijdens de informatiemiddag geven de onderzoekers voor algemeen publiek een kijkje in de bijzondere wereld van de immunologie. Wat doet het afweersysteem eigenlijk? Waar bestaat het uit? Wat houden immuunziektes precies in? En hoe bestrijd je kanker met afweercellen? Allemaal verschillende vragen waarop bezoekers tijdens één van de programma’s een antwoord krijgen. Deelname aan de informatiemiddagen is gratis.

Kijk voor het volledige programma van de verschillende academische ziekenhuizen op de website van de Nederlandse Vereniging van Immunologie Meer informatie is ook te vinden via www.dutchsocietyimmunology.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen