Bloedtest voorspelt terugval bij nier-gerelateerde auto-immuunziekten

Array

Bij bepaalde patiënten met de auto-immuunziekte ANCA-geassocieerde vasculitis is het zinvol om het bloed te monitoren op auto-antilichamen. Patiënten waarvan ook de nieren zijn aangedaan door de ziekte, hebben bij stijgende waarden van de ANCA-antilichamen een elf keer hogere kans op een terugval, blijkt uit een studie die onlangs online verscheen in het Journal of the American Society of Nephrology (JASN). Deze studie levert een waardevolle bijdrage aan een lange controverse over het nut van ANCA-metingen: voor de groep patiënten bij wie de nieren zijn aangetast heeft de meting dus wèl voorspellende waarde.

nierenVasculitis is de verzamelnaam voor ziektebeelden waarbij de binnenwand van de bloedvaten ontstoken raakt. Patiënten met ANCA-geassocieerde vasculitis produceren zogenaamde anti-neutrofiele cytoplasma antilichamen die de bloedvaten beschadigen. De ziekte kan ernstige en blijvende schade veroorzaken aan nieren, hart, longen, ogen en andere organen. De auteurs Jan Willem Cohen Tervaert, Michael Kemna van de Universiteit Maastricht en hun collega’s vroegen zich af of deze antilichamen gebruikt konden worden om opvlamming van de ziekte te voorspellen.

De onderzoekers volgden 166 patiënten met ANCA-geassocieerde vasculitis, waarvan er 104 nierproblemen hadden als gevolg van de ziekte. Zij werden gemiddeld 49 maanden gevolgd waarbij gemiddeld 18 keer de ANCA (antilichamen) waarden werden gemeten. Bij 89 metingen werden oplopende ANCA waarden gemeten en gedurende de studie werd 74 keer een terugval vastgesteld. Bij patiënten zonder nieraandoening werd slechts een zwakke samenhang tussen ANCA-waarden en terugval gemeten.

“Met ANCA-metingen kunnen artsen dus terugval voorspellen bij bepaalde vasculitispatiënten. Zo kunnen we ernstige terugval voorkomen, waardoor deze patiënten niet aan de dialyse hoeven”, aldus prof. dr. Cohen Tervaert, hoogleraar Interne Geneeskunde / Immunologie aan de Universiteit Maastricht.

In een redactioneel commentaar op het JASN-artikel merkt dr. Ulrich Specks van de Mayo Clinic op: “De studie levert waardevolle informatie op waarmee biomarkers voor verschillende patiëntengroepen gedifferentieerd kunnen worden. Dat rechtvaardigt vervolgonderzoek in vergelijkbare cohorten.”

Bron: Maastricht University

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen