Endolysium als middel tegen ziekenhuisbacterie MRSA

Array

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Micreos realiseert met de introductie van haar endolysium een doorbraak in de strijd tegen de MRSA-bacterie. De bacterie is moeilijk te bestrijden vanwege haar resistentie tegen de meeste antibiotica. Ook in Nederland kost het ziekenhuizen veel tijd en geld om de bacterie buiten de deur te houden.

Een endolysium  is geen antibioticum, maar een enzym dat gebaseerd is op de zogenaamde fagentechnologie. Met deze technologie is het voor het eerst mogelijk om uitsluitend ongewenste bacteriën te doden. Het enzym  zorgt ervoor dat alleen de bacterie Staphylococcus aureus (S. aureus) snel en gericht onschadelijk gemaakt wordt. Antibiotica-resistentie speelt daarbij geen rol, omdat fagentechnologie berust op een ander werkingsmechanisme. Het endolysium wordt gemaakt door de natuurlijke vijand van de S. aureus-bacterie: de Staphyloccus aureus-faag.

StaphefektEen bacteriofaag of faag is een virus dat alleen een bepaalde bacteriesoort kapot maakt. Het gebruik van fagen om bacteriën te doden heet ook wel faagtherapie of enzybiotica.Het ontstaan van endolysine-resistentie is onwaarschijnlijk, omdat endolysines al miljoenen jaren in de natuur effectief zijn, zonder dat er resistentie tegen is ontstaan.

De introductie van endolysia vergroot de toepasbaarheid van deze technologie in de klinische pratijk. Het betreft het eerste van een aantal Staphefekt™ producten in verschillende toepassingen die Micreos de komende jaren op de markt zal brengen tegen MRSA.  Ook werkt het bedrijf aan endolysine-producten tegen andere bacteriën.

Mark Offerhaus, CEO van Micreos deze endolyse-thechnieken en onderzoeksdata zo snel mogelijk ten goede laten komen aan patiënten met verschillende door S. aureus veroorzaakte aandoeningen.  Daarom heeft Micreos besloten het voor relevante research-doeleinden gratis beschikbaar te maken. Tevens is Micreos zelf gestart met klinische trials voor toekomstige toepassingen.”

Bron: Micreos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen