Zorginstellingen hebben onvoldoende inzicht in energieverbruik

Array

Zorg bewust maken van mogelijkheden energiebesparing
Zorginstellingen moeten maandelijks circa 50 euro per cliënt uit het eigen zorgbudget bijpassen om de energierekening te kunnen betalen. Als het om energie gaat hebben veel zorgorganisaties onvoldoende zicht op wat ze verbruiken en wat ze kunnen besparen. Uit onderzoek blijkt dat de energierekening in de zorg met een kwart naar beneden kan: dat levert jaarlijks een besparing op van 115 miljoen euro. Dat is de aanleiding voor Energiesprong Zorgvastgoed en Intrakoop, de inkoopcoöperatie voor de zorg, om de handen ineen te slaan. Met gerichte benchmarks en innovatieprogramma’s gaan beide organisaties zorginstellingen helpen de energierekening naar beneden te brengen.

duurzaam-300x289Een belangrijke eerste stap om de energiekosten in de hand te krijgen, is door organisaties in de zorg meer inzicht in hun energiekosten te geven en vervolgens met oplossingen te komen om deze te verlagen. Veel zorginstellingen hebben geen of nauwelijks zicht op wat hun energiekosten zijn en of dit ten opzichte van collega-instellingen veel of weinig is. De samenwerking tussen Energiesprong Zorgvastgoed en Intrakoop brengt hier verandering in. Intrakoop maakt het door gerichte benchmarks mogelijk om per instelling de hoogte van de energiekosten te vergelijken met die van collega-instellingen in de regio. Energiesprong Zorgvastgoed laat vervolgens op basis van deze cijfers zien welke besparingsmogelijkheden er zijn.

Besparen hard nodig
In veel gevallen kan de energierekening worden ingezet om de huisvesting duurzamer en daarmee energiezuiniger te maken. Daarbij is het zelfs mogelijk op termijn naar ’0-op de meter’ te gaan. Door bijvoorbeeld aanpassingen in de bestaande gebouwen met simpele verbeteringen als isolatie en energiezuinige toepassingen. “Er liggen voor de zorg nog heel veel kansen om een relevant maatschappelijk thema als duurzaamheid naar een hoger plan te tillen. Inzicht in verbruik om gedrag te veranderen is er daar één van”, stelt Jesse Schrama, productmanager Energie bij Intrakoop.
Uit recente berekeningen van Energiesprong Zorgvastgoed blijkt dat besparen hard nodig is. Gemiddeld zijn zorginstellingen maandelijks 150 euro per cliënt aan energiekosten kwijt. Van dat bedrag krijgen zij slechts 100 euro vergoed van het Zorgkantoor. “Met andere woorden: elke maand moeten instellingen per cliënt 50 euro elders vandaan halen”, licht Harmke Bekkema, programmamanager van Energiesprong toe. “In de meeste gevallen betalen zorginstellingen dit uit het zorgbudget. En dat zou helemaal niet nodig zijn als energie en energiebesparing hoger op de agenda komt. Daarnaast kan de zorg ook aan de slag met zelf energie opwekken. Ook daar is nog veel winst mee te behalen.”

Het programma Energiesprong Zorgvastgoed is een onafhankelijk innovatieprogramma van de Energiesprong van Platform31. Intrakoop is een inkoopcoöperatie waar circa 600 zorgorganisaties met meer dan 7.000 locaties bij zijn aangesloten.

Bron: Intrakoop

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen