Mensen met overgewicht moeten kleinere porties eten

meten-is-weten1.voorbeeldPromotie
Maartje Poelman ontwikkelde in haar promotieonderzoek het programma PortionControl@HOME waarmee mensen geholpen worden om maat te houden. Ze vond dat de zogenaamde portie-controle strategieën, zoals het weerstand bieden tegen kiloknallers of verleidelijke lekkernijen uit het zicht houden, meer werden toegepast door mensen met een gezond gewicht dan mensen met overgewicht.

Kleinere porties combineren met een gezondere eet-omgeving
PortionControl@HOME heeft effect op gewichtsverlies zolang het programma aangeboden wordt, namelijk drie maanden. Poelman beveelt dan ook aan om de programmaduur te verlengen en nog meer aandacht te besteden aan het voorkómen van terugvallen in oude eetgewoontes – terugvalpreventie. Ook concludeert Poelman dat de eetomgeving gezonder kan worden ingericht zodat deze beter helpt bij het kiezen van een gezonde portie. Het aanbieden van kleinere porties tegen een betaalbare prijs is hier een voorbeeld van.

Poelman observeerde deelnemers in de supermarkt en in de thuisomgeving. Ze definieerde de portie-controle strategieën op basis van literatuurstudie en onderzocht met vragenlijsten het gebruik van de portie-controle strategieën. Het effect van de interventie onderzocht zij met een grootschalige studie, waarbij de personen op basis van loting al dan niet het programma volgden.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen