
ZonMw Parels voor NFU en OMS
ArrayMet de uitreiking van twee ZonMw Parels sprak bestuursvoorzitter Pauline Meurs haar waardering uit voor de inspanningen van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de Orde van Medisch Specialisten (OMS) om de zorg doelmatiger te maken. Dit deed zij op 13 november 2014, tijdens de lustrumbijeenkomst ter gelegenheid van 15 jaar DoelmatigheidsOnderzoek.
Prof. dr. Ferry Breedveld nam de Parel namens de NFU in ontvangst voor het onderzoek dat grotendeels door de umc’s is uitgevoerd. Dr. Marcel Daniëls nam de Parel namens de OMS in ontvangst voor haar inspanningen om kwaliteit en doelmatigheid in de medisch specialistische zorg te vergroten.
Doelmatigheidsonderzoek laat zien welke aanpak in de zorg het beste resultaat geeft tegen welke kosten. ZonMw financiert dit soort onderzoek al 15 jaar, onder andere in het programma DoelmatigheidsOnderzoek (DO). Onlangs besloot de opdrachtgever, het ministerie van VWS, dit programma te verlengen tot 2018. De oogst is een indrukwekkende hoeveelheid kennis. We weten nu veel beter welke medische en verpleegkundige handelingen zinvol zijn en welke beter achterwege kunnen blijven. Uitgebreid röntgenonderzoek van de buik bij buikklachten is bijvoorbeeld meestal overbodig, terwijl goede resultaten bereikt worden door ondersteuning van patiënten na een hartinfarct of beroerte via een ‘internetpolikliniek’ – om twee aansprekende voorbeelden te noemen. Als de uitkomsten van al deze onderzoeken consequent toegepast worden, kan de zorg tientallen miljoenen goedkoper worden.
Gezamenlijk
Bijna 90 procent van de DO-projecten is uitgevoerd in de universitair medische centra (umc’s). De umc’s hebben ook de methodologie verder verbeterd en via onderwijs en hun netwerken bijgedragen aan de toepassing van kennis. De NFU Denktank kwam begin dit jaar met een advies over ‘Zichtbaar zinnige en zuinige zorg’, dat inmiddels wordt doorontwikkeld in de acht umc’s in Nederland.
Prof. dr. Ferry Breedveld (bestuursvoorzitter Leids Universitair Medisch Centrum en vicevoorzitter van de NFU) stelt vast dat de umc’s steeds vaker gezamenlijke initiatieven ontplooien rond doelmatigheid en aanverwante thema’s zoals het terugdringen van bureaucratie in de zorg. Ook veiligheid blijft hoog op de agenda van de NFU. ‘En veiligheid is doelmatigheid. Als je één keer een geïnfecteerde knieprothese hebt, ben je een half jaar aan het tobben.’
Verantwoordelijkheid
De uitkomsten van DO-projecten zijn vaak breed toepasbaar. Maar implementatie gaat meestal niet vanzelf. De OMS heeft in de afgelopen jaren veel initiatieven ontplooid om de kwaliteit van de medisch specialistische zorg te verbeteren en artsen bewuster te maken van de kosten. De campagne ‘Verstandig Kiezen’ bijvoorbeeld gaat om het bevorderen van het gebruik van bewezen effectieve interventies, het terugdringen van ongewenste variatie in de praktijk en het beter onderbouwen van het medisch handelen. De OMS maakt zich ook sterk voor het benoemen van het kostenaspect in richtlijnen. Zij richt zich daarbij op haar leden, vanuit het groeiende besef dat professionals een belangrijke verantwoordelijkheid hebben voor zowel de kwaliteit als de doelmatigheid van de zorg. De beslissingen die leiden tot gepaste zorg worden immers niet genomen achter vergadertafels, maar in de duizenden spreekkamers van dokters in heel Nederland. De Parel voor de OMS werd in ontvangst genomen door dr. Marcel Daniëls, cardioloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch en sinds 2011 voorzitter van de Raad Kwaliteit van de OMS.
Implementatie
ZonMw bestuursvoorzitter prof. dr. Pauline Meurs, sprak bij de uitreiking de hoop uit dat de uitkomsten van 15 jaar doelmatigheidsonderzoek nog sneller de praktijk zullen bereiken. ‘Wij kunnen nog zulk mooi onderzoek subsidiëren, maar uiteindelijk worden we met z’n allen afgerekend op de implementatie in de praktijk.’
ZonMw Parel
Vooruitgang vraagt om onderzoek en ontwikkeling. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. De belangrijkste opdrachtgevers van ZonMw zijn het ministerie van VWS en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De ZonMw-Parel is een onderscheiding voor projecten of organisaties die een bijzondere bijdrage leveren aan onderzoek en zorg, vaak aansluitend bij actuele ontwikkelingen en met een sterk accent op toepasbaarheid.
Bron: NFU