#ACR14 Onderwerpen jaarlijkse bijeenkomst van de American College of Rheumatology (ACR)

0
314

Reumatologen uit de gehele wereld komen dit weekend bijeen in Boston voor de jaarlijkse bijeenkomst van de American College of Rheumatology (ACR), alwaar de laatste resultaten in klinische en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek zullen worden gepresenteerd. Er zijn workshops, besprekingen en discussies over de meest relevante en uitdagende vraagstukken waar clinici en onderzoekers in de reumatologie nu mee te maken hebben.

Vrijdag en zaterdag hadden de zogenaamde pre-meeting cursussen plaats over onderwerpen die in de reumatologie van vandaag van belang zijn, zoals spier- en echografie, maar ook de belangstelling Add Media voor het microbioom bij reumatische ziekte. Het menselijk microbioom is de complete collectie van micro-organismen die op en in ons lichaam wonen plus het genetische materiaal dat zij bij zich dragen. In ons lichaam en op onze huid leven ontzettend veel micro-organismen – en dan met name bacteriën. Voor elke menselijke cel zijn er maar liefst tien cellen met een bacteriële oorsprong. Die bacteriën beïnvloeden allerlei processen in het lichaam en bepalen zo voor een belangrijk deel hoe ons lichaam functioneert, en of we gezond blijven of ziek worden. Door precies in kaart te brengen welke micro-organismen er in ons lichaam voorkomen en wat ze daar uitspoken, hopen wetenschappers de bacteriën te ontdekken die een belangrijke rol spelen bij ziekten zoals reumatische ziekten.

ACR14Vandaag, zondag, gaat het wetenschappelijk programma gaat van start met de eerste plenaire sessie, met twee belangrijke presentaties over de sterfte bij reumatoïde artritis (RA). Een van deze studies omvat een herzien sterftecijfer voor patiënten met vroege RA die op basis van een treat-to-target aanpak gedurende 10 jaar behandeld werden. De tweede studie gaat over de mortaliteit en sterfte risico’s onder de vrouwen, zij werden meer dan 30 jaar gevolgd in de Nurses’ Health Study.

Een andere plenaire presentatie door onderzoekers van de National Institutes of Health gaat over een nieuwe auto-inflammatoire aandoening waarvoor nieuwe specifieke mutaties zijn geïdentificeerd en beschreven.

Ook worden onderzoeksresultaten gepresenteerd van een fase III trial naar biologische targeting interleukine 17 bij de ziekte van Bechterew waarbij al vele jaren onderzoeksdata zijn verzameld.

En er wordt uitgekeken naar de Malawista Lezing,door Robert Terkeltaub. Hij beschrijft een van de aangeboren vormen van immuniteit en de algemene bijdrage aan reumatische ziekte. En ook de Klemperer Lezing, door Lars Klareskog, van het Karolinska Instituut in Zweden, heeft de interesse van vele, hij bestudeerde de rol van adaptieve immuniteit bij RA.

Maandag worden tijdens de plenaire sessie de resultaten van een studie naar longtransplantatie voor patiënten met systemische sclerose en interstitiële longaandoeningen gepresenteerd. Dinsdag zal de aandacht zich richten op een voortdurende evaluatie van de kosteneffectiviteit van triple therapie versus biologics. En dinsdag  is de dag van de  verwachte late-breakers sessies, daarin presentaties over IL-17 blokkade voor artritis psoriatica, en de behandelingsstrategieën voor juveniele idiopathische artritis, en nieuwe potentiële therapieën voor systemische lupus erythematosus.

Tevens wordt er op de ACR gediscussieerx over de nieuwe ACR jicht richtlijnen en controverses, en nieuwe classificatie criteria in myositis.  Ook wordt er nader gekeken naar de beoordeling van hart- en vaatziekten bij reumatoïde artritis, en bespreekt men richtlijnen over hoe je best lupus nefritis kan beheren en welke valkuilen je moet zien te vermijden.

Kortom, veel interessante onderwerpen dit jaar op de ACR.