Vogelgriep op pluimveebedrijf in Hekendorp (nabij Oudewater) gevaarlijk voor mensen

0
269

vogelgriep-200x196Op een pluimveebedrijf in Hekendorp bij Oudewater is vogelgriep uitgebroken. Alle 150.000 legkippen worden geruimd. Het bedrijf in de provincie Utrecht heeft zes stallen met kippen. De dieren zitten er binnen en er is geen buitenuitloop. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In een straal van een kilometer om het bedrijf is ook een vervoersverbod ingesteld voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. De variant van de vogelgriep die gisteren is geconstateerd blijkt ook gevaarlijk voor mensen, zo meldt het ministerie van Economische Zaken.

Er worden maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen in direct contact komen met besmette kippen. Ook is er een landelijk vervoersverbod ingesteld voor gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven. Het verbod werd vandaag, zondag, afgekondigd om 11.30 uur en geldt maximaal 72 uur.