Afname probleemgedrag bij mensen met dementie door speciaal zorgprogramma

Array

Het programma ‘Grip op Probleemgedrag’ gericht op probleemgedrag van mensen met dementie in het verpleeghuis leidt bij deze ouderen tot een daling van rusteloosheid, depressie en apathie. Er is ook sprake van een vermindering van het gebruik van medicijnen als antipsychotica en antidepressiva. En zorgpersoneel ervaart een verbetering van de werktevredenheid. Het onderzoek werpt, net als de actuele discussie rondom verpleeghuiszorg, vragen op over randvoorwaarden voor goede verpleeghuiszorg voor mensen met dementie. ‘Grip’ is ontwikkeld en uitgevoerd door een onderzoeksteam van VUmc in samenwerking met Radboudumc. Op 20 november promoveert Sandra Zwijsen bij VUmc op dit onderzoek.

alzheimerMensen met dementie vertonen gedurende hun ziekte vaak gedrag dat hun omgeving op de proef stelt en waaronder zij ook zelf gebukt gaan. Ze vragen bijvoorbeeld voortdurend aandacht of worden agressief. Dit probleemgedrag komt vaak voor in verpleeghuizen. Richtlijnen voor de omgang met dit gedrag sturen aan op een gestructureerde en multidisciplinaire aanpak, maar in de praktijk worden deze vaak niet gevolgd. Frequent worden medicijnen die het gedrag beïnvloeden (bijvoorbeeld antipsychotica) voorgeschreven, terwijl de werkzaamheid hiervan meestal niet opweegt tegen de bijwerkingen.

Onderzoekers van VUmc ontwikkelden het multidisciplinairzorgprogramma ‘Grip op Probleemgedrag’. Sandra Zwijsen implementeerde het zorgprogramma op 17 verpleeghuisafdelingen voor mensen met dementie. Het gebruik van ‘Grip op Probleemgedrag’ leidde tot een daling van verschillende vormen van probleemgedrag (o.a. rusteloosheid, depressie en apathie). Ook was er een afname van het gebruik van medicijnen die het gedrag beïnvloeden (antipsychotica, antidepressiva). Verzorgenden ervoeren een verbetering van hun werktevredenheid, terwijl het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen gelijk bleef en de werkdruk voor verzorgenden niet toenam.

Zwijsen: “Wij zijn blij met de resultaten van het onderzoek. Maar er zijn ook een aantal vragen. Het zorgprogramma werkt het beste als het optimaal geïmplementeerd is en alle disciplines goed samenwerken, maar dat is niet overal het geval geweest. Problemen met de implementatie ontstonden bijvoorbeeld doordat zorgorganisaties constant in beweging zijn, onder andere door veranderende regelgeving en bezuinigingen. Daarnaast werpen de omvang en complexiteit van het probleemgedrag, zoals in het onderzoek gevonden, de vraag op of de huidige opleiding en het deskundigheidsniveau van zorgpersoneel wel passend zijn voor de psychogeriatrische verpleeghuiszorg.”

Nu het zorgprogramma succesvol is gebleken, zal het in de nabije toekomst beschikbaar komen voor de Nederlandse verpleeghuiszorg.Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMW.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen