De NS zet bussen in; theater over zelfdoding

Array

Suïcide preventie in het theater: ”Het is geen reis naar het paradijs, het is een vlucht uit de hel”
Het aantal zelfdodingen in Nederland is vorig jaar fiks gestegen naar 1753 (CBS). Toch lijkt er nog steeds een taboe te rusten op het spreken over zelfmoord, terwijl praten essentieel is bij suïcidepreventie.  Theatercollectief Illustere Figuren maakt een multimediale theatervoorstelling over dit thema. De voorstelling gaat 30 november in première en is daarvoor al te zien als Sneak preview  bij Tryater.
trein-met-politie-Hans-van-der-Poel-cHet collectief Illustere Figuren kreeg het idee voor de voorstelling naar aanleiding van een kort bericht in de media:

“Gisteravond zag een man een vrouw op het spoor staan […]. Hij wilde haar te hulp schieten, maar liet daarbij zelf het leven. De vrouw wilde een einde aan haar leven maken. De man zag haar en wilde haar van het spoor af halen.” (ANP)

Dit  fragment – het schokkende verhaal van de redder die sterft en de springer die het drama overleeft – vormt de basis voor de voorstelling De NS Zet Bussen In.  Een indringende voorstelling die tot stand gekomen is met informatie en advies van mensen die een zelfmoordpoging overleefd hebben, nabestaanden en deskundigen. Illustere Figuren: “We weten dat suïcide een  precair onderwerp is. We pretenderen ook niet  antwoorden te hebben of een oplossing te bieden, wel doen we een poging het taboe rondom de thematiek te doorbreken en aan te zetten tot de dialoog.”  De voorstelling wordt gecombineerd met een nabespreking met medewerking van o.a. klinisch psychologen die  gespecialiseerd zijn op het gebied van suïcidepreventie, met het oog op eventuele nazorg. Het resultaat is een bijzondere voorstelling zowel qua vorm als inhoud.

Illustere Figuren: “De voorstelling is interessant voor een breed publiek maar we hopen ook toeschouwers te bereiken die zelf suïcidale gedachten hebben (gehad), nabestaanden en mensen die beroepsmatig met dit onderwerp in aanraking komen

Jolanda Seinen (Kracht van Beleving)  voegt daaraan toe. “Theater is een krachtig middel om complexe psychische  problematiek zichtbaar en invoelbaar te maken.  Met een voorstelling van ongeveer een uur, kun je ervaringen laten zien die zich doorgaans niet in een paar woorden laat vatten”  Dit wordt bevestigd in de recente beleidsbrief van Minister Jet Bussemaker over de verbinding van cultuur met onder andere de zorg- en welzijnssector.  “Het kan beeldend en creatief vertellen over welzijn, ziekte en zorg en zorgt voor herkenning en erkenning van de situatie waarin men zich bevindt”.

De NS Zet Bussen In is te zien als Sneak Preview  bij Tryater van 27, 28 en 29 november.  Reserveren kan via tryater.nl

Culturele instellingen en maatschappelijke organisaties die een boeking overwegen kunnen contact opnemen met het theaterbureau (www.krachtvanbeleving.nl)

Over Stichting Illustere Figuren
Op 17 juni 2013 is het theatercollectief Illustere Figuren opgericht. Illustere Figuren bestaat uit 6 jonge theatermakers en een videokunstenaar. Illustere Figuren heeft als doel om maatschappelijk geëngageerde, multidisciplinaire voorstellingen te ontwikkelen. Het collectief ziet theater als een hybride kunstvorm waarbinnen verschillende disciplines zoals videokunst, toneel, muziek, filosofie, cabaret en journalistiek samen kunnen komen.

Over Kracht van Beleving
Kracht van Beleving is  een theaterbureau gespecialiseerd in voorstellingen die publiek laten zien en ervaren hoe psychische stoornissen, chronische ziekten en verstandelijke  beperkingen een mensenleven beïnvloeden en  die stigmatisering  willen bestrijden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen