Stroomuitval Laurentius door verborgen defect

Array

Een accu met een verborgen defect is er de oorzaak van dat de noodstroomvoorziening in het Laurentius Ziekenhuis op 21 oktober jongstleden niet aansloeg. Dit blijkt uit het onderzoek dat TNO vandaag publiceert.

TNO adviseert de elektronische sturing inclusief voeding in de toekomst dubbel uit te voeren. Uit het onderzoek van TNO blijkt namelijk dat de accu met het verborgen defect goed op spanning was, maar geen vermogen kon leveren. De accu viel nog ruim binnen de ‘expiration date’ van de fabrikant. Periodiek accu’s vervangen alleen is niet voldoende.

stroomstoringHandmatig overruling systeem
Een ziekenhuis mag zich nooit afhankelijk maken van techniek alleen. Er moet ook een handmatig “overruling” systeem worden georganiseerd in geval van een stroomstoring. Daarover dienen afspraken te worden gemaakt met de netbeheerder, aldus TNO.

Controle noodstroomvoorziening ziekenhuizen
Yvonne van Rooy, bestuursvoorzitter NVZ: ‘Het is van groot belang dat alle ziekenhuizen hun noodstroomvoorziening nu controleren. In Roermond liep het gelukkig goed af. Maar ziekenhuizen moeten patiënten kunnen garanderen dat de noodstroomvoorziening werkt en met grote regelmaat gecheckt wordt.’

Onderhoud was op orde
Eerder maakte TNO al bekend dat het onderhoud van de noodstroom, testprocedures en deskundigheid van het personeel in het Laurentius op orde waren. TNO waarschuwt dat andere ziekenhuizen waar de noodstroominstallatie wordt aangestuurd via een elektronische besturingsunit die door accu’s wordt gevoed, wellicht hetzelfde kan overkomen.

Bron: VZN& TNO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen