Jojo-effect heeft weinig invloed op de gezondheid van fruitvliegen

Array

Na afvallen weer aankomen is meestal ongewenst, maar hoe slecht is jojoën eigenlijk voor je gezondheid? Wetenschappers van de Universiteit Leiden en Wageningen University onderzochten de invloed van voeding op de levensduur van fruitvliegen en laten in het vandaag verschenen Journal of Evolutionary Biology zien dat fruitvliegen korter leven door een jojo-dieet maar dat het lang niet zo slecht lijkt te zijn als een continu dieet met te weinig voedsel. Ook hebben ze aangetoond dat fruitvliegen zich snel aanpassen aan een nieuw dieet en ongezonder zijn als ze als jonge volwassen vliegen te weinig voedsel krijgen.

Jojoën heeft weinig effect op het aantal dagen dat een fruitvlieg leeft
De wetenschappers vergeleken vliegen op een jojo-dieet met vliegen die continu veel of weinig voedsel kregen. Uit de experimenten kwam naar voren dat vliegen die veel voedsel aten gemiddeld 61 dagen oud werden. Vliegen die weinig aten leefden zo’n 49 dagen. De jojo-vliegen zaten tussen de twee groepen in, maar zaten met een gemiddelde levensduur van 60 dagen heel dicht bij de vliegen die veel voedsel kregen.

De fruitvliegen die een grote hoeveelheid voedsel kregen leefden weliswaar langer, maar ze legden minder eitjes dan de vliegen die weinig te eten kregen.

Jojovliegen passen zich snel aan
Vliegen op een jojo-dieet met afwisselend veel en weinig voedsel, wisselen in gewicht tussen de gewichten van de fruitvliegen met ‘veel’ en ‘weinig’ voedsel. Als ze na een periode met weinig voedsel weer veel voedsel kregen, waren de vliegen na drie dagen al zwaarder en legden ze minder eitjes dan de vliegen met weinig voedsel. Als ze daarna minder te eten kregen, paste het gewicht en de hoeveelheid eitjes zich weer aan richting de vliegen die de hele tijd weinig te eten kregen.

Een goed begin is het halve werk
Het onderzoek liet ook zien dat de hoeveelheid voedsel van de jonge adult, dus vlak nadat de vlieg uit de pop is gekropen, een blijvend effect heeft op de gezondheid van de vliegen. De vliegen die als jong adult veel voedsel kregen waren zwaarder, bleven langer zwaarder, legden op weinig voedsel meer eitjes en leefden iets langer dan de fruitvliegen die direct na het uit de pop kruipen weinig voedsel kregen.

Mens en vlieg
Over het algemeen leven mensen korter wanneer ze meer of energierijker voedsel eten. De reactie van de fruitvliegen op voedsel is wat betreft levensduur dus anders dan bij mensen. De fruitvliegen namen bij meer voedsel echter wel in gewicht toe, net als de meeste mensen. Het onderzoek laat ook zien dat vliegen een slechtere gezondheid hebben als ze als jong adult onvoldoende voedsel ter beschikking hebben: ze leven dan korter.

Fruitvliegen zijn eenvoudig te kweken en leven relatief kort. Hierdoor zijn fruitvliegen een goed modelorganisme om onderzoek te doen naar de beïnvloedbaarheid van de voortplanting, levensverwachting en het metabolisme. Dit onderzoek is onderdeel van het project Ideal Ageing.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen