Mogelijk nieuwe route in strijd tegen neurodegeneratieve aandoeningen?

Array

Een goede communicatie tussen hersencellen is essentieel voor een optimale (mentale) gezondheid. Fouten in het TBC1D24-gen werken dit proces tegen en leiden zo tot neurodegeneratie en epilepsie. Fruitvliegjes met een defect in Skywalker, de fruitvliegvariant van TBC1D24, worden ingezet als model voor neurodegeneratie. Onderzoekers van VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en KU Leuven zijn er in geslaagd de neurodegeneratie in deze vliegjes volledig te onderdrukken door de afbraak van ‘kapotte’ eiwitten in hersencellen gedeeltelijk tegen te werken.

Patrik Verstreken (VIB/KU Leuven): “Deze onverwachte resultaten bieden ons een nieuwe invalshoek voor de studie van de communicatie tussen hersencellen. We denken dat het op termijn mogelijk moet zijn om patiënten met fouten in het TBC1D24-gen te helpen door het transport naar de lysosomen (afbraakcompartimenten in de cel) gedeeltelijk tegen te werken.”

neuronEen goed model voor de studie van neurodegeneratieve aandoeningen
We weten dat fouten in het TBC1D24-gen een hersenaandoening veroorzaken die ondermeer gepaard gaat met verregaande neurodegeneratie, epilepsie, mentale beperking en gehoorproblemen. Patrik Verstreken en zijn collega’s hebben fruitvliegen ontwikkeld met fouten in het Skywalker-gen, de fruitvliegvariant van TBC1D24. Deze vliegjes vertonen gelijkaardige symptomen als patiënten met hersenaandoeningen.

Patrik Verstreken: “Deze vliegjes zijn een geschikt model om te onderzoeken wat er misloopt in de hersenen, maar óók om te onderzoeken hoe dit opgelost kan worden. Zo proberen we de symptomen in de Skywalker vliegjes te verminderen of weg te krijgen door bijkomende wijzigingen door te voeren in hun DNA . Als dat lukt, hebben we nieuwe aanknopingspunten voor ons onderzoek naar neurodegeneratie.”

Noodzaak aan ‘vuile en kapotte’ eiwitten
Hersencellen communiceren met elkaar ter hoogte van de synaps. Ana Clara Fernandes, Valerie Uytterhoeven en hun collega’s onder leiding van Patrik Verstreken voerden een screening uit naar genen met een mogelijke invloed op de communicatie tussen hersencellen. Daarbij stootten ze op genen van het HOPS complex. Dit complex zorgt ervoor dat vuile en kapotte eiwitten aan de synaps (plaats waar hersencellen met elkaar communiceren) getransporteerd worden naar het lysosoom, het celcompartiment dat instaat voor afbraak van de eiwitten.

Toen de VIB-onderzoekers de genen van het HOPS complex voor de helft uitschakelden in hun fruitvliegmodel voor neurodegeneratie, bleken de vliegjes niet meer ziek te zijn. In eerste instantie is dit wat vreemd omdat een minder werkzaam HOPS-complex betekent dat het transport van kapotte eiwitten naar de plaats van afbraak niet optimaal gebeurt. Maar uit dit onderzoek blijkt dat kapotte eiwitten toch ook een rol spelen ter hoogte van de synaps. Deze verrassende resultaten bieden een nieuwe invalshoek voor onderzoek naar hersenaandoeningen.

Vragen
Aangezien dit onderzoek veel vragen kan oproepen, willen we u vragen in uw reportage of artikel te verwijzen naar het e-mailadres dat VIB hiervoor ter beschikking stelt. Iedereen kan hier met vragen omtrent dit en ander medisch gericht onderzoek terecht: [email protected].

Bron: VIB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen