HPV-zelftest verhoogt deelname aan bevolkingsonderzoek

Array

Screening op baarmoederhalskanker kan beter
Het aanbieden van een HPV-zelftest als alternatief voor een uitstrijkje kan de deelname aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker flink vergroten. Remko Bosgraaf van het Radboudumc ontdekte dat 80 procent van de gebruikers van een zelftest dit prettiger vond dan een uitstrijkje. Op 2 december promoveert Bosgraaf op zijn onderzoek.

Vanaf 1 januari 2016 wordt het bevolkingsonderzoek naar HPV ingevoerd. Vrouwen die worden uitgenodigd voor een uitstrijkje, worden vanaf dan getest op een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). Besmetting met HPV verhoogt de kans op het krijgen van baarmoederhalskanker en met een HPV-test zijn meer mogelijke gevallen van baarmoederhalskanker te ontdekken dan met de huidige test. Vrouwen krijgen vanaf 2016 ook de mogelijkheid het uitstrijkje zelf thuis te doen. Zij hoeven dan niet naar de huisarts.

virus-hpvDeelname verhogen
Op dit moment neemt ongeveer 70% van de vrouwen die in aanmerking komen voor een uitstrijkje deel aan het bevolkingsonderzoek. Een hoge deelname is essentieel voor effectieve preventie van kanker. Invoering van de HPV-test zou volgens de Gezondheidsraad per jaar 75 nieuwe gevallen en 18 sterfgevallen aan baarmoederhalskanker extra kunnen voorkomen, bovenop de 700 diagnoses die momenteel al worden gesteld dankzij het bevolkingsonderzoek. Vrouwen die niet meedoen, noemen hiervoor vooral praktische redenen, bijvoorbeeld dat het moment van de afspraak niet goed uitkomt. De beschikbaarheid van een zelftest kan een derde van de niet-deelnemende vrouwen alsnog overhalen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.

Testen in eigen tijd
Remko Bosgraaf stuurde 30 duizend vrouwen die niet hadden meegedaan aan het bevolkingsonderzoek een zelftest. Een derde van deze groep gebruikte de test ook. Met deze zelfafnametest kunnen vrouwen thuis cellen van de baarmoederhals afnemen. De afgenomen test wordt naar het laboratorium opgestuurd, waar de aan- of afwezigheid van HPV wordt vastgesteld. Uit het onderzoek van Bosgraaf blijkt dat de zelfafnametests net zo effectief zijn in het vaststellen van HPV als een regulier uitstrijkje. Ook het gebruiksgemak is voldoende groot. 80 procent van de vrouwen die de zelfafnametest hebben gebruikt, geven hier de voorkeur aan in plaats van aan een uitstrijkje bij de dokter. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het grotere comfort en de mogelijkheid om de afname zelf te kunnen plannen. Remko Bosgraaf: “Onze resultaten bevestigen onderzoek dat eerder in andere Europese landen is uitgevoerd. We kunnen met zekerheid zeggen dat invoering van de zelfafnametest gevallen van baarmoederhalskanker gaat voorkomen.”

Betrouwbare dubbelcheck
Momenteel wordt de aanwezigheid van baarmoederhalskanker vastgesteld met een cytologische test, waarbij kleine afwijkingen op celniveau worden vastgesteld. Bij vrouwen die positief testen op HPV wordt vanaf 2016 deze cytologische test gedaan om de aanwezigheid van baarmoederhalskanker met zekerheid vast te stellen. In samenwerking met onderzoekers van het VUmc ontdekte Remko Bosgraaf dat deze dubbelcheck ook betrouwbaar is uit te voeren op het materiaal dat de vrouwen verzamelen met de thuistest. “We zien dat gebruik van een moleculaire analyse, de zogenaamde DNA-methylatie-analyse, vergelijkbare resultaten oplevert als de cytologische test die de huisarts afneemt. De resultaten van deze studie laten zien dat volledige moleculaire screening mogelijk is.”

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen