Josefine Nefkens prijs naar Hans Bos UMC Utrecht

0
1111

Ontdekker van het eerste oncogen wint 100.000 euro voor kankeronderzoek
Prof.dr. Hans Bos ontvangt vandaag de Josephine Nefkens Prijs voor Kankeronderzoek 2014.De prijs wordt toegekend voor zijn fundamentele bijdrage aan het begrip van het ontstaan van kanker. De € 100.000 die aan de prijs verbonden is, mag de winnaar naar eigen inzicht besteden aan zijn onderzoek.

Hans Bos behoort internationaal tot de absolute top in het kankeronderzoek. Centraal in zijn werk staat het eerste oncogen dat werd ontdekt in het begin van de jaren tachtig, het Ras-oncogen. Hij toonde aan dat Ras-mutaties voorkomen in verschillende stadia van darmkanker, vervolgens dat in tenminste 15 procent van alle tumoren Ras is gemuteerd en dat in de helft van alle kankers Ras direct of indirect is betrokken bij het ontstaan. Deze bevindingen staan in alle tekstboeken voor eerstejaars biologen, biochemici en geneeskundestudenten.

Hans BosBos is nog steeds een zeer actieve en vernieuwende onderzoeker. Hij is de laatste jaren meer en meer betrokken geraakt bij translationeel kankeronderzoek. Hij geeft samen met professor Hans Clevers leiding aan het eerste KWF Dream Team, een samenwerkingsverband van de beste kankeronderzoekers in de wereld waarbij het team zich inzet voor de ontwikkeling van gerichte behandeling van tumoren door gebruik te maken van het kweken van tumorweefsel buiten het lichaam van de patiënt. Ook is hij lid en initiatiefnemer van het in 2013 opgerichte consortium Cancer GenomiCs.nl (CGC.nl), een consortium van excellente Nederlandse onderzoeksgroepen betrokken bij persoonsgerichte therapie van kanker, de opvolger van het NGI Cancer Genomics Center waar hij van 2002 tot 2012 directeur van was.

Hans Bos studeerde van 1996 tot 1975 biochemie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij promoveerde in 1980 aan de Universiteit van Amsterdam bij Piet Borst op een moleculair biologische studie aan de structuur van mitochondriaal DNA van gist.  Na zijn promotie werkte hij tot 1989 aan de Medische Faculteit van de Universiteit Leiden.  Na zijn sabbatical bij Dr. F. McCormick in Emeryville, Californië, werd hij in 1991 hoogleraar aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij bekleedt daar belangrijke leidinggevende functies op het terrein van kankeronderzoek, moleculaire geneeskunde en ontwikkelingsbiologie. Sinds 2014 als voorzitter van het Centrum voor Moleculaire Geneeskunde  van het UMC Utrecht.  Hij ontving verschillende onderscheidingen, onder andere de benoeming tot lid van de KNAW in 2006.

De Josephine Nefkens Prijs voor Kankeronderzoek wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan een actief wetenschapper in het Nederlandse taalgebied, ongeacht nationaliteit, die excellent kankeronderzoek heeft gedaan. De jury, bestaande uit vijf gerenommeerde wetenschappers, heeft de prijswinnaar geselecteerd uit de voordrachten vanuit universiteiten en onderzoeksinstituten in het Nederlandse taalgebied. Eerdere winnaars van de prijs zijn prof.dr. Jan Hoeijmakers, Erasmus MC, prof.dr. René Bernards, Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, prof.dr. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut en prof.dr. Ton Berns,  Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. De prijs wordt uitgereikt onder auspiciën van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De prijs werd in 1998 door ir. Harry Nefkens ingesteld bij de opening van het Josephine Nefkens Instituut (JNI). Het uitzonderlijke niveau van de prijswinnaars laat zien dat de Josphine Nefkens Prijs inmiddels behoort tot de meest prestigieuze prijzen voor kankeronderzoek in het Nederlands taalgebied. Het JNI kon worden gebouwd dankzij een grote donatie van de Josephine Nefkens Stichting. Het JNI is organisatorisch onderdeel van Erasmus MC Kanker Instituut. In het JNI wordt translationeel kankeronderzoek verricht.

Bron: UMC Utrecht