Muggen met streepjescodes en lichtgevende parasieten

0
437

TropIQ ontvangt miljoen dollar van Gates Foundation voor innovatieve ontwikkeling malariamedicijn
TropIQ, een spin-off van het Radboudumc, ontvangt 1 miljoen dollar van de Bill & Melinda Gates Foundation om de zoektocht naar nieuwe malariamedicijnen te versnellen door het gebruik van lichtgevende parasieten en muggen met streepjescodes.

Het Nijmeegse bedrijf TropIQ Health Sciences krijgt een miljoen dollar van Bill Gates voor de ontwikkeling van een nieuwe, unieke methode om malariamedicijnen te testen. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van lichtgevende parasieten en muggen met een streepjescode. Directeur Koen Dechering: “We testen op industriële schaal of stoffen de ontwikkeling van de malariaparasiet in de muggenmaag kunnen blokkeren.

malaria mug

malariamuggenStoffen die daartoe in staat zijn, kunnen de verspreiding van de parasiet van de mug naar de mens voorkomen. Dat is een belangrijke stap in de eliminatie van malaria.”

De huidige testmethoden zijn echter zeer arbeidsintensief, waardoor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen traag verloopt.

 

Gedoofd licht

TropIQ gaat de zoektocht naar nieuwe medicijnen aanzienlijk versnellen door muggen te voeden op een bloedmaal met daarin lichtgevende parasieten. Bovendien stopt het in ieder bloedmaal een andere chemische stof en een unieke moleculaire streepjescode. Normaal wordt zo’n moleculaire streepjescode snel afgebroken. Om dat te voorkomen wordt de code ‘verstopt’ in een bacterie, die zich nestelt in de muggenmaag. Blokkeert een stof de ontwikkeling van de parasiet, dan dooft het parasietenlicht. Zo is direct te zien welke stof werkt en welke niet. Dankzij de streepjescode in die mug is vervolgens snel te achterhalen om welke stof het precies gaat. Die stof is een potentieel malariamedicijn.

 

Malariamuggen na een bloedmaal

 

Dechering: “Met deze innovatie kunnen we in korte tijd veel meer kandidaat geneesmiddelen testen dan voorheen. Daarmee wordt de kans dat we een stof vinden die de verspreiding van de ziekte blokkeert sterk verhoogd. De steun van de Bill & Melinda Gates Foundation is enorm belangrijk en laat zien dat we voorop lopen met nieuwe technologieën voor malariaonderzoek.”

 

 

Proefopstelling in het laboratorium van TropIQ Health Sciences.

Vorig artikelSander Bouts team arts Nederlandse Jeugdploeg EYOF
Volgend artikelZorg moet inzetten op online revalideren
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.