ERC-beurzen voor twee Maastrichtse onderzoekers

0
274

Twee jonge, Maastrichtse onderzoekers ontvangen een ERC Starting Grant van de European Research Council (ERC) in het kader van het Horizon 2020 programma: Alard Roebroeck en Lorenzo Moroni. Deze Europese beurs, ter grootte van 1,5 tot maximaal 2 miljoen euro, is bedoeld om aanstormend wetenschappelijk talent de mogelijkheid te bieden een eigen onderzoeksgroep te vormen. 3.273 jonge wetenschappers deden een gooi naar de grants. Slechts 328 aanvragen zijn toegekend, waarvan 34 voor Nederlandse onderzoekers; goed voor een vierde plek. De meeste grants werden toegekend aan Duitsland (70), Verenigd Koninkrijk (55), Frankrijk (43).

maastricht-universityLorenzo Moroni gaat onderzoeken hoe driedimensionale dragermaterialen gebruikt kunnen worden om gedrag van stamcellen te bepalen en zo de regeneratie van beschadigde weefsels te bevorderen. De vergrijzende wereldbevolking vraagt om nieuwe oplossingen om beschadigde weefsels blijvend te herstellen en de kosten voor gezondheidszorg te verminderen. Moroni richt zich op het ontwerpen van biomaterialen die op een gecontroleerde wijze de interactie aangaan met stamcellen.

Alard Roebroeck gaat de connecties in het menselijk brein, met name de cortex in kaart brengen. Het menselijk brein is één van de grootste en meest complexe biologische netwerken. De architectuur van de circuits, en dus de rekenkundige basis van het menselijke brein is grotendeels onbekend. Roebroecks onderzoek geeft meer inzicht in de verbindingen in het brein hoe het brein berekeningen uitvoert, bijvoorbeeld hoe we bewegingen kunnen zien en interpreteren.

Bron: Maastricht University