Rapiscan risicovol voor patiënten met afwijkende bloeddruk of hartkloppingen en bij gelijktijdig gebruik van aminofylline

Bij gebruik van regadenoson (Rapiscan) zijn meldingen geweest van CVA (beroerte). Artsen wordt geadviseerd regadenoson niet toe te dienen aan patiënten met ernstige hypotensie (lage bloeddruk); uit te stellen bij patiënten met een hypertensie (hoge bloeddruk), die niet onder controle is en voorzichtig te zijn bij patiënten  met een voorgeschiedenis van atriumfibrilleren (hartkloppingen) of bij patiënten met risico op ernstige hypotensie.

Aminofylline, dat soms wordt gebruikt om ernstige en aanhoudende bijwerkingen van regadenoson te verlichten, leidt in sommige gevallen tot een verlenging van een regadenoson-geïnduceerd insult (toeval). Gebruik van aminofylline voor het stoppen van regadenoson-geinduceerde insulten wordt afgeraden.

hart stethoscoopDit schrijft de firma Rapidscan Pharma Solutions EU Ltd in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het wetenschappelijke Comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP) van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar alle specialisten (en specialisten in opleiding) van de specifieke ziekenhuisafdelingen (nucleair geneeskundigen, radiologen, cardiologen en ziekenhuisapothekers).
Regadenoson is een coronaire vaatverwijder die uitsluitend diagnostisch gebruikt wordt bij een bepaald type hartscan om beelden te maken, die laten zien hoe goed het bloed naar de spieren van het hart stroomt.

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) op de hoogte gebracht. Een overzicht van DHPC’s is te vinden op de website van het CBG.

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen