Zorg voor de allerkleinsten: speciaal spreekuur voor baby’s

Array

Sinds kort is het IJsselland Ziekenhuis gestart met een speciaal spreekuur voor zuigelingen. Het spreekuur richt zich op het monitoren – en waar nodig bijsturen – van de gezondheid en de ontwikkeling van jonge kinderen tot de leeftijd van 1 jaar. Doelgroep van dit speciale spreekuur zijn te vroeg geboren baby’s (zwangerschapsduur < 35 weken), ‘te klein’ geboren kinderen en kinderen die problemen hebben ondervonden rond de geboorte.

Betrokken bij het spreekuur zijn: v.l.n.r. kinderfysiotherapeut P. Hoogerwerf en kinderartsen A.H.M. van Driel en I.M. Onvlee-Dekker

Betrokken bij het spreekuur zijn: v.l.n.r. kinderfysiotherapeut
P. Hoogerwerf en kinderartsen A.H.M. van Driel en I.M. Onvlee-Dekker

‘Deze kinderen zijn vaak enige tijd opgenomen op de kinderafdeling van ons ziekenhuis en kind en ouders maken een (in)spannende en vaak stressvolle periode door. De verdere ontwikkeling van deze kinderen, motorisch en mentaal, is kwetsbaarder dan die van de gemiddelde baby. Ook gezondheidsproblemen, problemen rondom de voeding en taal-spraakontwikkeling en spanningen in de opvoeding kunnen in het eerste levensjaar (en soms ook daarna) tot problemen leiden’, vertelt kinderarts I.M. Onvlee-Dekker.

Zorg op maat
De zorg rondom deze kwetsbare kinderen was tot nu toe nog niet gestroomlijnd op 1 dag, waardoor kind en ouders soms meerdere afspraken op verschillende dagen hadden. Bij het nieuwe spreekuur kunnen (afhankelijk van de behoefte van kind en ouders) verschillende zorgverleners worden betrokken. De kinderarts en de kinderfysiotherapeut zijn in elk geval bij elk bezoek aanwezig. Op indicatie zijn de lactatiekundige, logopediste, diëtiste, psycholoog, maatschappelijk werkende of de pedagogische medewerker aanwezig.

Kinderarts en kinderfysiotherapeut werken nauw samen
Op het nieuwe spreekuur werken de kinderartsen nauw samen met de kinderfysiotherapeut. Zij kennen de ouders meestal ook al van de intensieve opnameperiode die voorafgegaan is. Samen vervolgen zij de ontwikkeling van de kinderen tijdens minimaal 4 bezoeken. De kinderarts focust op de ontwikkeling van de baby, die op verschillende vlakken kan gaan stagneren. De kinderfysiotherapeut brengt de motoriek van de baby in kaart, waarbij gekeken wordt naar de kwaliteit van het bewegen in relatie tot het ontwikkelingsstadium.

‘Wij hopen door dit nieuwe spreekuur de stroomlijning van de zorg rondom de kwetsbare baby nog meer te waarborgen en vroegtijdig te kunnen bijsturen en zo nodig te verwijzen naar de benodigde zorg verlenende instanties, besluit Onvlee.
Betrokken bij het spreekuur zijn: v.l.n.r. kinderfysiotherapeut

  1. Hoogerwerf en kinderartsen A.H.M. van Driel en I.M. Onvlee-Dekker


Bron: IJsselland Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen