Award voor oogexpert

Array

Prof. Caroline Klaver is een van de acht wetenschappers die de Ammodo KNAW Award 2015 heeft gewonnen. Zij is hoogleraar epidemiologie en genetica van oogziekten. Klaver leidt in het Erasmus MC een onderzoek naar erfelijke en omgevingsfactoren die schuilen achter de ontwikkeling van oogafwijkingen, van bijziendheid (myopie, plaatje onderin) tot ouderdomsgerelateerde oogkwalen.

Erfelijk
Zij onderzoekt onder meer bijziendheid. Deze kwaal blijkt sterk erfelijk, maar ook iemands omgeving beïnvloedt het risico. Bijvoorbeeld kinderen en pubers die veel lezen hebben meer kans op bijziendheid, terwijl kinderen die veel buiten spelen een kleinere kans lopen, zegt ze.

oog bullseye roos doelIn Azië
Azië is met een prevalentie van 80% koploper geworden op het gebied van myopie. Europa lijkt deze trend te volgen. Daar is nu al de helft van de jongere generatie bijziend, tegenover slechts een kwart van de ouderen. Een hoge opleiding blijkt een grote risicofactor. “Studiebollen zijn vaker bijziend” zo vatten de onderzoekers het samen.

CREAM
Bovenstaande gegevens over myopie komen uit CREAM, een omvangrijke studie waaraan 65.000 Europeanen en Aziaten deelnemen. Klaver leidt dit internationale onderzoek.

Geschonken
De Rotterdamse hoogleraar ontvangt € 300.000, die ze mag besteden aan fundamenteel onderzoek. Het budget wordt geschonken door de stichting Ammodo en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Eerste keer
De officiële uitreiking vindt 11 maart plaats. De Ammodo KNAW Award is voor het eerst toegekend. De acht winnaars zijn geselecteerd uit 114 nominaties.

Zie een beschrijving van Klaver’s werk.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen