Hartstichting reikt onderzoeksbeurzen uit aan 14 jonge talentvolle wetenschappers

0
471

14 jonge, talentvolle wetenschappers ontvangen vandaag een onderzoeksbeurs, de zogenaamde Dekkerbeurs, van de Hartstichting. Met een totale investering van bijna 4.1 miljoen euro kunnen de wetenschappers de komende jaren onderzoek doen naar onder meer een betere behandeling van hartinfarcten, herseninfarcten en verwijde slagaderen.

De 14 winnende wetenschappers, van verschillende Nederlandse Universitair Medische Centra, hebben een strenge selectie doorstaan. Ze zijn als beste naar voren gekomen uit de 107 aanvragen die de Hartstichting heeft ontvangen.unnamedDe Hartstichting reikt al sinds 1974 jaarlijks beurzen uit voor jong onderzoekstalent op het gebied van hart- en vaatziekten. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Dankzij de onderzoeksbeurzen krijgen deze artsen en onderzoekers de tijd en ruimte om actuele problemen van hart- en vaatpatiënten te helpen oplossen. Ze ontwikkelen zich bovendien als wetenschapper, zodat ze zich ook de komende jaren kunnen inzetten voor het hart- en vaatonderzoek.”

Diversiteit aan onderzoeken
De 14 cardiologen en andere wetenschappers zoeken de komende jaren antwoord op vragen als:

–       Is een betere diagnose mogelijk bij pijn op de borst?

Bij een vermoeden van een hartinfarct krijgen mensen vaak een hartkatheterisatie, een belastende ingreep die tot ernstige complicaties kan leiden. Onderzoek moet uitwijzen of een MRI- of CT-scan een goed alternatief is om te achterhalen wat de oorzaak is van de pijn op de borst.

Onderzoek van Martijn Smulders, arts-onderzoeker aan het Maastricht UMC

–       Waardoor krijgen relatief jonge mensen een herseninfarct?

Elk jaar krijgen naar schatting 5.000 mensen tussen de 18 en 50 jaar een herseninfarct. Bij een derde van hen kunnen artsen geen oorzaak vinden. Onderzoek moet duidelijk maken of ontstekingen in de bloedvaten de boosdoener zijn en of ontstekingsremmers helpen.
Onderzoek van Frank-Erik de Leeuw, neuroloog aan het Radboud UMC

–       Kunnen stamcellen het hart beter repareren als de hartspier uitrust?

Stamcellen kunnen dood hartweefsel door een infarct nog niet repareren. Onderzoek moet aantonen of het activeren van hartstamcellen of het toedienen van deze cellen betere resultaten geeft als de hartspier rust krijgt. Dat kan door een steunhart het werk over te laten nemen.
Onderzoek van Noortje Bax, bioloog aan de Technische Universiteit Eindhoven

–       Welke genen leiden tot verwijde slagaders die kunnen openbarsten?
Een verwijding in de grote lichaamsader, een aneurysma, kan zomaar openscheuren. Nog niet alle genen die zo’n levensbedreigend aneurysma in de borstholte veroorzaken zijn bekend. Onderzoek moet leiden tot de ontdekking van ontbrekende genen, zodat patiënten die gevaar lopen op tijd een behandeling krijgen.
Onderzoek van Ingrid van de Laar, klinisch geneticus aan Erasmus MC

–     Hoe kunnen artsen op eenvoudige wijze gevaarlijke vormen van slagaderverkalking in de
hals opsporen?

Als iemand een herseninfarct krijgt, is dit vaak het gevolg van slagaderverkalking in de hals. Niet alle slagaderverkalking is direct gevaarlijk. Onderzoek moet een nieuwe techniek opleveren waarmee artsen van buitenaf kunnen zien of het om een gevaarlijke vorm van slagaderverkalking gaat. Zo kunnen ze beter inschatten of een operatie nodig is.

Onderzoek van Kim van der Heiden, vasculair bioloog aan Erasmus MC

Onderzoeksbeurzen voor wetenschappelijk toptalent
Wetenschappers kennen de onderzoeksbeurzen die de Hartstichting sinds 1974 uitreikt aan wetenschappelijk toptalent als de Dekkerbeurzen. De beurzen zijn vernoemd naar de heer dr. E. Dekker, die van 1971 tot 1987 medisch directeur was van de Hartstichting. Het doel van deze beurzen is om artsen extra te motiveren voor wetenschappelijk onderzoek op cardiovasculair gebied en ze te binden aan cardiovasculair onderzoek. De onderzoeksresultaten van de  Dekkerbeurzen dragen bij aan:
–       Hart- en vaatziekten opsporen voordat ze onherstelbare schade veroorzaken;
–       Behandeling op maat: voor iedereen een behandeling die echt werkt;
–       Echte genezing dichterbij brengen. Want steeds meer mensen leven elke dag met de blijvende gevolgen van bijvoorbeeld een hart- of herseninfarct.

Een volledig overzicht van alle 14 beurzen met uitgebreide beschrijving is beschikbaar via www.hartstichting.nl/onderzoek/dekkerbeurzen.