Subsidie voor behandeling op maat van taaislijmziekte UMC Utrecht

Array

Onderzoekers van het WKZ en het Hubrecht Instituut krijgen 675.000 euro voor onderzoek naar behandeling op maat voor taaislijmziekte.In dit onderzoek van het WKZ wordt gebruik gemaakt van een inmiddels gepatenteerde test naar de functie van het Cystic Fibrosis Transmembrane Regulator (CFTR-)eiwit in darmstamcellen. Het onderzoek is gebaseerd op zogenaamde ‘organoids’. Deze miniorgaantjes worden uit patiëntencellen opgekweekt. Daardoor kan per patiënt specifiek worden getest welke (combinaties van) geneesmiddelen het meest effectief zijn om de CFTR-functie te corrigeren.

longen-CFDat is belangrijk omdat er grote verschillen bestaan in gevoeligheid voor medicatie tussen patiënten. In het onderzoeksproject zullen mechanismen die een rol spelen in de regulatie van de CFTR-functie worden bestudeerd en wordt de voorspellende waarde van het model voor klinische geneesmiddel-effectiviteit verder geëvalueerd.

Het geld gaat naar de onderzoeksgroep van prof.dr. Kors van der Ent en dr. Jeffrey Beekman. Kinderlongarts prof. dr. Kors van der Ent: ‘Dit project is écht een doorbraak in de verdere behandeling van patiënten met CF en is een prachtig voorbeeld van het succes van de samenwerking tussen het WKZ en het Hubrecht Lab.’

Het ZonMW TOP-programma is een ondersteuningsvorm van NWO voor innovatieve onderzoekslijnen.

Lees eerder nieuws over dit vernieuwende onderzoek.

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen