Huisartsen trainen in de cockpit

cockpit2Leerpunt Koel biedt in samenwerking met SimRent BV een unieke cursus voor huisartsen aan. Naast het verrichten van routine handelingen moet een arts, net als een piloot, soms onverwacht en snel een complexe diagnose stellen.

Een beslissing moet vervolgens snel worden genomen én direct daarna op de juiste manier met diverse partijen worden gecommuniceerd. Juist in die communicatie naar bijvoorbeeld assistentes, patiënten en ziekenhuizen, zitten veel valkuilen. Artsen werden hierin, in tegenstelling tot piloten, tot nu toe niet direct getraind.

Door deze training nu toegankelijk te maken voor alle huisartsen wordt direct een bijdrage geleverd aan het veelbesproken thema “patiënt-veiligheid”. Dat begint immers met bewuste communicatie.

Dergelijke communicatie loopt namelijk altijd over meerdere schijven. Opeens is men niet ‘slechts’ verantwoordelijk voor het stellen van de juiste diagnose; ook het op de juiste wijze communiceren daarvan is letterlijk van levensbelang.

Meer dan 20.000 vermijdbare ziekenhuisopnames per jaar in Nederland, tonen het nut en de noodzaak van deze training duidelijk aan. Ook in Nederland kan en moet de patiëntveiligheid namelijk verbeteren.

Er blijken veel parallellen te zijn tussen de beroepsgroepen ‘arts’ en ‘piloot’. Door van elkaar te leren neemt de veiligheid direct toe. De artsen krijgen uiteraard geen volledige vliegopleiding, ervaren gezagvoerders begeleiden de huisartsen tijdens hun training.

In de flight-simulator worden nood-situaties nagebootst, die de artsen moeten oplossen én naar alle betrokken partijen moeten communiceren, terwijl ze zelf de Boeing 737 veilig moeten landen. Inspannende training, waarin vaardigheden worden aangeleerd die direct toepasbaar zijn.

Door in de vliegsimulator te oefenen, volledig buiten de eigen praktijk, worden de nieuwe communicatie technieken snel geaccepteerd. De reacties van deelnemers spreken daarover boekdelen:

Direct toepasbare communicatieve vaardigheden geleerd, dit had ik veel eerder moeten doen

Het zélf vliegen van een Boeing was een enorme ervaring, maar vooral ook veel geleerd

Deze scholing zou verplicht moeten zijn; zeer leerzaam en spectaculair om te doen

In mijn praktijk ga ik dit per direct invoeren

Voor nadere inlichtingen en/of het bijwonen van een training kunt U contact opnemen met:

Leerpunt Koel Simrent BV Contactpersoon:

Dr. Robert Mol

Mail: [email protected]

 

 

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen