
Baby geopereerd met hulp van geprint hartmodel
ArrayEen baby van drie maanden met een complexe hartafwijking heeft eind vorig jaar in het LUMC een unieke operatie ondergaan. Voor het eerst in Nederland gebruikten de behandelaars namelijk een geprint 3D-model van het hart om de operatie voor te bereiden. Hierdoor gaat er in de operatiekamer geen kostbare tijd verloren.
Het meisje werd afgelopen zomer geboren met een complexe hartafwijking. Een operatie was nodig om een gat tussen de hartkamers dicht te maken. Onduidelijk was of haar hart zou kunnen functioneren met twee kamers, of dat er een eenkamerhart gemaakt moest worden. Met een tweekamerhart is de kwaliteit van leven beter en de levensverwachting hoger.
In één oogopslag
Om duidelijkheid te krijgen over de precieze hartstructuur werd een 3D-model van het hart gemaakt. “Hiermee zag ik in één oogopslag dat het mogelijk was om een normaal hart met twee kamers te maken”, aldus kinderhartchirurg prof. Mark Hazekamp. Eind oktober opereerde hij Jasmijn en zij maakt het goed.
Het plastic 3D-model werd gemaakt op basis van een CT-scan. “Voorheen hadden we alleen echo of de afzonderlijke plaatjes van een CT-scan om de situatie te beoordelen, maar een 3D-model benadert de werkelijkheid veel beter. In het verleden bleek soms pas op de operatietafel welke mogelijkheden er zijn. Dan verlies je kostbare tijd”, zegt kindercardioloog dr. Arno Roest.
Zeer snelle CT-scanner
De behandelaars gaan deze nieuwe methode vaker inzetten. Het hart van deze baby is nu nog geprint door prof. Valverde in Sevilla, maar de benodigde techniek is ook in het LUMC aanwezig. “In samenwerking met dr. Lucia Kroft van de afdeling Radiologie gebruiken we een zeer snelle CT-scanner die in minder dan 1 seconde het hele hart kan afbeelden. Daarnaast is er al ervaring met 3D-printen voor onder andere de kaakchirurgie. In de nabije toekomst gaan we deze hartmodellen zelf maken.”
Bron: LUMC