Longontwikkeling bij neonaten

0
1285

Pauline van der Burg: ‘Electrical impedance tomography: effect of clinical interventions on (regional) lung volume in preterm infants’.
Met elektrische impedantie tomografie (een vorm van ct) is het mogelijk goed te beoordelen of een veel te vroeg geboren kind goed wordt beademd. Deze techniek is niet invasief en is veel preciezer dan de bestaande methode om te kijken of de beademing bij de neonaten goed verloopt.
Dit stelt Van der Burg in haar proefschrift over de beademing van veel te vroeg geboren kinderen. De ontwikkeling van de longen is een groot probleem bij deze groep kinderen. De longen zijn nog niet ‘uitgerijpt’. Beademing is dan van levensbelang.
Het probleem is bij deze groep om het effect van de beademing goed te kunnen volgen. Een methode als het meten van de samenstelling van de in- en uitgeademde lucht biedt globaal inzicht in wat de beademing op de longen doet. Het is niet goed te zien of de longen zich goed ontvouwen.

IMG_baby in hand neonatalogie7757De door Van der Burg onderzochte vorm van tomografie is een methode om de longen goed in beeld te krijgen. Volgens Van der Burg is de methode nog niet zo ver dat deze al in de praktijk kan worden gebruikt.
Promotores: prof. dr. J.H. Horn-Kok en prof. dr. A.H.L.C. Kaam
Co-promotor: dr. ir. F.H.C. Jongh
Plaats en tijd: Agnietenkapel , 14.00 uur

Bron: AMC

Vorig artikelRol gastheerfactoren bij vermenigvuldiging hiv
Volgend artikelBehandeling zeldzame neurologische spierziekte
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.