Toename van astmaklachten bij verminderde functie kleine luchtwegen

longenPromotie Erica van der Wiel: The clinical expression of large and small airway dysfuntion in asthma
Astmapatiënten bij wie de kleine luchtwegen minder goed functioneren, hebben vaker last van ademhalingsklachten na inspanning of na prikkels zoals mist of koude lucht, dan patiënten bij wie die kleine luchtwegen nog wel goed werken. Dat concludeert Erica van der Wiel. Om een beter onderscheid te kunnen maken tussen patiënten met en zonder verminderde kleine luchtwegfunctie, ontwikkelde zij een vragenlijst die nu in een groot onderzoek wordt getest.

Bij mensen met astma zijn de luchtwegen chronisch ontstoken. Dat ontstekingsproces kan zowel de grote als de kleine luchtwegen aantasten. Sinds enkele jaren zijn er nieuwe inhalatiemedicijnen beschikbaar met kleine deeltjes. Een voordeel van de nieuwe medicijnen is dat de geïnhaleerde kleine deeltjes niet alleen de grote, maar ook de kleine luchtwegen kunnen bereiken en daar naar verwachting een gunstig effect hebben. Wetenschappers wisten echter nog niet of (en welke) astmapatiënten daadwerkelijk last hebben van vernauwing in deze kleine luchtwegen.

Om die vraag te beantwoorden, bestudeerde Van der Wiel eerder onderzoek van anderen en voerde ze zelf nieuw onderzoek uit. Op basis van literatuuronderzoek concludeert ze dat een verminderde kleine luchtwegfunctie bij astma verband houdt met een slechtere controle van de astma, vaker optreden van luchtwegklachten, nachtelijke klachten, inspanningsklachten en ernstiger hyperreactiviteit op allergenen. Deze bevindingen werden vervolgens getest in onderzoek in een kleine groep van 58 astmapatiënten, en een grote studiepopulatie van 3.155 astmapatiënten. Niet alle bevindingen werden in Van der Wiels eigen onderzoek bevestigd, maar dat zou volgens haar ook door de vragenlijsten kunnen komen. Daarom ontwikkelde ze een nieuwe vragenlijst om specifiek afwijkingen aan de kleine luchtwegen te kunnen vaststellen. Deze vragenlijst wordt momenteel op betrouwbaarheid en bruikbaarheid getoetst.

Curriculum Vitae

Erica van der Wiel (1986) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij onderzoeksinstituut GUIDE van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door een niet-gedefinieerde subsidie van Chiesi Pharmaceutical. Van der Wiel is in opleiding tot longarts in het UMCG en doet nu haar vooropleiding in het Medisch Centrum Leeuwarden. De titel van haar proefschrift luidt: “The clinical expression of large and small airway dysfuntion in asthma”.

 Bron: UMCG