SamenOud: verwachtingen onderzoek grotendeels bevestigd

Array

Woensdag 11 februari werd de projectfase van SamenOud feestelijk afgerond. SamenOud is het nieuwe zorgmodel voor thuiswonende ouderen, dat gerealiseerd is in Veendam, Pekela en Stadskanaal in opdracht van het Nationaal Programma Ouderenzorg. Met alle betrokkenen werd gezamenlijk teruggeblikt op de afgelopen projectjaren. De onderzoekers presenteerden de resultaten van hun onderzoek. Vanwege de veelbelovende ervaringen en resultaten gaat SamenOud na de projectfase door in Zuidoost Groningen. SamenOud is onlangs ook succesvol gestart in Drenthe.

heathy ageing ouderenDe onderzoekers presenteerden de resultaten van diverse onderzoeken naar de effecten van SamenOud. De voorlopige resultaten laten zien dat de verwachtingen in belangrijke mate bevestigd kunnen worden.

Meer welbevinden
Zo is gebleken dat ouderen na één jaar SamenOud minder gezondheidsproblemen ervaren en dat problemen als minder ernstig beleefd worden. Dit ondanks dat de gezondheidstoestand van deze ouderen vergelijkbaar blijft met die van ouderen die de gebruikelijke zorg kregen. Blijkbaar hadden ouderen door de begeleiding van de Ouderenzorg Teams minder last van de gevolgen van het ouder worden.
Uit interviews met ouderen bleek al eerder dat hun welbevinden door SamenOud toegenomen was. Ouderen vertelden dat zij door de begeleiding van de Ouderenzorg Teams een gevoel van geborgenheid en veiligheid en meer eigen regie over hun leven ervoeren. Ook de SamenOud-dagen en andere activiteiten ondersteunden ouderen bij het blijven voeren van de eigen regie. SamenOud ondersteunt ouderen in het vertrouwen (langer) thuis te kunnen blijven wonen.

Meer kwaliteit van zorg en begeleiding
SamenOud heeft een duidelijk effect op de ervaren kwaliteit van zorg. Uit het experimentele onderzoek werd duidelijk dat de kwaliteit van zorg door de ouderen in de ‘SamenOud-groep’ als beter werd ervaren in vergelijking met de groep ouderen die de gebruikelijke zorg kregen. Dit was het geval voor de SamenOud-groep als geheel, maar voornamelijk voor de ouderen met het profiel Kwetsbaar. Al eerder bleek uit interviews met de SamenOud-casemanagers dat zij door het langdurige contact met de ouderen beter in staat waren aan te sluiten bij de behoeften van de oudere en gezondheidsproblemen beter konden voorkomen.

Kosten blijven gelijk
Ook het effect van SamenOud op het zorggebruik en de kosten werd onderzocht in het experimentele onderzoek. De verwachting was dat SamenOud kosten zou besparen. Dat bleek (nog) niet het geval. De toename in de totale kosten voor de zorgverzekering, zorgkantoor en gemeente (Wmo) in de SamenOud-groep is na één jaar SamenOud gelijk aan de toename in de groep die de gebruikelijke zorg ontvangt. Hierbij is rekening gehouden met de kosten voor SamenOud. Waarschijnlijk is een jaar te kort is om een effect op de kosten te kunnen aantonen. Wel is er al sprake van doelmatige zorg: meer kwaliteit voor dezelfde kosten. Dat is een belangrijk resultaat.

SamenOud gaat door
SamenOud gaat onder leiding van Zorggroep Meander in elk geval door tot de zomer van 2017 voor zo’n 1500 ouderen verbonden aan vijftien Groningse huisartspraktijken. Het streven is dat SamenOud vast onderdeel wordt van het basispakket van de zorgverzekering. Sinds afgelopen zomer is dat in experimentele vorm al het geval. Ondertussen is SamenOud het afgelopen najaar ook gestart in Drenthe. Daar doen twaalf huisartsen en bijna 1400 ouderen mee aan SamenOud.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen