Verkorten of stoppen van middagdutjes heeft een positief effect hebben op de nachtrust peuters

0
718

Peuters ouder dan twee jaar zorgen kunnen beter geen middagdutjes doen. Het middagslaapje leidt niet tot een betere ontwikkeling van het kind, maar kan zorgen vooreen slechte nachtrust waarbij zowel de duur als de kwaliteit van de nachtelijke slaap afneemt. Karen Thorpe e.a. onderzochten middagslaapjes en publiceerden hun conclusies in The BMJ.

Middagdutjes lang werden aanbevolen omdat ze de ontwikkeling en de gezondheid van een kind zouden verbeteren.  Thorpe e.a. laten met hun systematische review zien dat er geen aanwijzingen zijn voor gezondheidswinst bij kinderen die na de leeftijd van 2 jaar nog middagdutjes doen in vergelijking met kinderen ‘s middags niet meer slapen. BMJ SLAAP KLEUTERZe vonden zelfs dat kinderen die overdag sliepen vaker ‘s avonds slecht in slaap kunnen komen, slechter doorslapen en een slechtere slaapkwaliteit hebben. De onderzoekers benadrukken dat dit niet alleen het individuele kind maar een compleet gezin nadelig beïnvloedt. Daarom moet bij kinderen met slaapproblemen altijd het slaapritme gedurende de dag en de nacht worden onderzocht en kan het verkorten of stoppen van middagdutjes een positief effect hebben op de nachtrust.