Niet IVF-behandeling, maar onderliggende vruchtbaarheidsproblemen verhogen risico op aangeboren afwijkingen

Kinderen die na een IVF-behandeling geboren zijn, zijn over het algemeen op twee- tot vierjarige leeftijd net zo gezond als hun leeftijdsgenootjes. Aangeboren afwijkingen kunnen niet worden toegeschreven aan de IVF-behandeling. In plaats daarvan hangen ze samen met onderliggende vruchtbaarheidsproblemen van de ouders. Dat zijn enkele conclusies van het promotieonderzoek van Jorien Seggers. Wel vond ze aanwijzingen dat het hormoongebruik bij IVF een klein nadelig effect heeft op de bloeddruk van de vierjarigen.

sperma-293x300Meer dan 1 op 10 paren wordt geconfronteerd met vruchtbaarheidsproblemen; bij hen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. Een toenemend aantal paren zoekt hiervoor medische hulp. Wereldwijd zijn er inmiddels vijf miljoen kinderen geboren na hulp bij de voortplanting, zoals in vitro fertilisatie (IVF). Seggers onderzocht of IVF-kinderen net zo gezond zijn als kinderen van vruchtbare ouders en kinderen van ouders met vruchtbaarheidsproblemen die zonder behandeling toch zwanger werden. Ze keek daarvoor naar de effecten van hormoongebruik, de laboratoriumprocedures in de IVF-behandeling en de onderliggende vruchtbaarheidsproblemen van de ouders op de gezondheid van de kinderen.

Seggers en haar collega’s toonden aan dat niet de IVF-behandeling, maar de onderliggende vruchtbaarheidsproblemen het risico verhogen op aangeboren afwijkingen, een slechtere uitkomst rondom de geboorte (zoals een lager geboortegewicht) en een minder optimale neurologische ontwikkeling op tweejarige leeftijd. Verder ontdekte de promovenda dat genetische screening van de embryo’s geen nadelige effecten heeft op de bloeddruk van de kinderen. Dat geldt wellicht wel voor de hormonen die de moeder aan het begin van de IVF-behandeling krijgt geïnjecteerd. Seggers vond aanwijzingen dat die een klein nadelig effect hebben op de bloeddruk van de vierjarigen. Omdat deze verschillen later mogelijk groter kunnen worden, pleit ze ervoor om de bloeddruk van mensen die met IVF verwerkt zijn goed in de gaten te houden.

Jorien Seggers (Utrecht, 1988) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen, dat het onderzoek bekostigde als MD/PhD-traject (Junior Scientific Masterclass). Seggers begint binnenkort aan een opleiding tot huisarts.

Health of children born to subfertile couples

Aetiological pathways and neurodevelopmental correlates

Promotie: drs. J. Seggers
Wanneer: 16 februari 2015
Aanvang: 16:15
Promotors: prof. dr. M. (Mijna) Hadders-Algra, M.J. Heineman
Waar: Academiegebouw RUG
Faculteit: Medische Wetenschappen / UMCG

Proefschrift: http://irs.ub.rug.nl/ppn/387612025

Bron: RUG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen