Nieuw onderzoek betere diagnose en behandeling ernstige bloedarmoede

0
1014

Europese subsidie van 6 miljoen uit Horizon 2020 programma
Een nieuw groot Europees onderzoek (MDS-RIGHT) moet duidelijkheid gaan brengen in het ontstaan van verstoorde bloedaanmaak bij ouderen en de optimale behandeling daarvan. Het project wordt uitgevoerd in 17 landen en gecoördineerd door onderzoekers van het Radboudumc. De Europese Unie subsidieert het project met 6 miljoen euro vanuit het Horizon 2020 programma.

Een van de meest voorkomende vormen van bloedkanker bij mensen boven de 60 is het myelodysplastisch syndroom (MDS). Deze ziekte ontstaat door genetische schade in de stamcellen die voor de bloedaanmaak zorgen. Hierdoor vormen zich onvoldoende functionele bloedcellen. Dit leidt tot problemen als bloedarmoede , bloedingsneiging en infecties. Na verloop van tijd kan MDS overgaan in een ernstige vorm van acute leukemie.

bloedtestNaast MDS komen problemen met de bloedaanmaak door andere oorzaken ook vaak voor bij ouderen. Ongeveer een derde van mensen ouder dan 80 jaar heeft bloedarmoede. Vaak is de oorzaak onbekend en wordt deze bloedarmoede toegeschreven aan een normaal verouderingsproces. Recent onderzoek suggereert echter dat veel mensen met deze zogenaamde ouderdomsbloedarmoede genetische afwijkingen hebben in de bloedstamcellen. Deze personen zouden eigenlijk gediagnosticeerd en behandeld moeten worden als MDS-patiënten. Hoewel er verschillende behandelingen voor MDS zijn, is nog niet duidelijk welke behandeling het beste is.

Internationale samenwerking
In het nieuwe onderzoeksproject MDS-RIGHT gaan hematologen, moleculair biologen, biostatistici, epidemiologen, bioinformatici en medische wetenschappers uit 16 Europese landen samenwerken om de genetische oorzaak van MDS verder te ontrafelen en de beste behandelopties vast te stellen. Het onderzoeksteam gaat kijken wat de invloed van behandeling op de levensduur en de kwaliteit van leven is bij patiënten met MDS met verschillende genetische defecten.

Aan de studie doen meer dan 1.600 Europese MDS-patiënten mee en 500 gezonde ouderen met bloedarmoede. Binnen deze laatste groep zal worden onderzocht in hoeverre zich hieronder inderdaad personen bevinden die genetische defecten in hun bloedcellen hebben, die wijzen op de aanwezigheid van MDS. Het onderzoek wordt geleid door onderzoekers uit de afdelingen Hematologie, Tumorimmunologie en Laboratoriumgeneeskunde van het Radboudumc.

Horizon 2020
De Europese Unie stimuleert met het Horizon 2020 programma onderzoek naar oplossingen voor maatschappelijke problemen die in heel Europa spelen.  Het Radboudumc ontvangt naast het MDS-RIGHT project voor negen andere projecten Europese subsidie van in totaal ruim 6 miljoen euro voor onder andere onderzoek naar eierstok- en prostaatkanker, diagnostiek van infectieziekten en macula degeneratie.