NVVC: ARGOS radio van afgelopen zaterdag heeft onrust doen ontstaan onder patiënten die NOAC’s gebruiken

Array

Afname van het aantal beroerten of trombosebenen (de voordelen) groter is dan de toename van het aantal bloedingen (de risico’s).
De uitzending van het radioprogramma ARGOS afgelopen zaterdag heeft onrust doen ontstaan onder patiënten die nieuwe antistollingsmiddelen (NOAC’s) gebruiken. Vanochtend meldden zich vele ongeruste patiënten bij poliklinieken cardiologie in verschillende ziekenhuizen. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie waarschuwt dat het een risico kan opleveren als patiënten zonder overleg stoppen met hun medicatie.

9I180oWc_400x400Het programma ARGOS berichtte over onnodige doden door gebruik van deze NOAC’s. NOAC’s kunnen aan patiënten met boezemfibrilleren worden voorgeschreven conform de geldende richtlijnen. Antistollingsmiddelen voorkomen de vorming van bloedpropjes waardoor de kans op een beroerte of trombosebeen afneemt. Zoals bij alle geneesmiddelen, kan gebruik van antistollingsmiddelen risico’s met zich meebrengen. Het belangrijkste risico van antistollingsmiddelen is dat men een grotere kans heeft op bloedingen. De reden om toch antistollingsmiddelen te gebruiken, is dat de afname van het aantal beroerten of trombosebenen (de voordelen) groter is dan de toename van het aantal bloedingen (de risico’s). Uit onderzoek blijkt dat bij patiënten met boezemfibrilleren de nieuwe antistollingsmiddelen NOAC’s ondubbelzinnig voordelen bieden ten opzichte van de gebruikelijke antistollingsmiddelen. Zo is de sterfte bij patiënten met boezemfibrilleren die NOAC’S gebruiken 10% lager ten opzichte van de gebruikelijke antistollingsmiddelen en is de kans op een hersenbloeding zelfs 50% lager. Dit is de reden dat de cardioloog en de patiënt samen ‘op maat’ de voordelen en risico’s afwegen om tot een beslissing te komen voor gebruik van een bepaald antistollingsmiddel.

ARGOS krijgt haar gegevens over het aantal overleden patiënten van het bijwerkingeninstituut LAREB. De conclusie dat het overlijden van patiënten rechtstreeks een gevolg was van het gebruik van NOAC’s is niet zondermeer te trekken op basis van de door het LAREB verstrekte gegevens. Dit wordt ook door het LAREB bevestigd. Bovendien ontbreken er ter vergelijking gegevens van het aantal patiënten dat overleden is onder de gebruikelijke antistollingsmiddelen. Het risico op bloedingen bij gebruikelijke antistollingsmiddelen was immers een van de redenen om nieuwe middelen te ontwikkelen.

Concluderend hebben de nieuwe antistollingsmiddelen NOAC’s voor patiënten met boezemfibrilleren voordelen ten opzichte van de gebruikelijke antistollingsmiddelen, maar ook risico’s zoals elk ander antistollingsmiddel. Daarom is het belangrijk om per patiënt een verantwoorde keuze voor een bepaald middel te maken. Gezien de eerder gemaakte verantwoorde keuze is er nu geen reden om vervroegd te wisselen van medicijnen. Het is wel goed dit tijdens het volgende bezoek nogmaals met de behandeld arts te bespreken. Belangrijk is dat patiënten niet zomaar stoppen met het slikken van antistollingsmiddelen.

Dit is een persbericht van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen