Alweer 10 jaar Week van de Lentekriebels

Array

schoolkinderen-groep-7De vrolijke projectweek ‘Week van de Lentekriebels’ voor het basisonderwijs viert haar 10e jubileum. Van 16 t/m 20 maart krijgen leerlingen in groep 1 t/m 8 weer les over relaties en seksualiteit, passend bij hun leeftijd en belevingswereld. Speciaal voor deze jubileumeditie werd een Lentekriebelslied geschreven over verliefd zijn en verkering vragen, gezongen door Pepijn Gunneweg (BZT show en Klokhuis) en Anniek Pheifer (Klokhuis en Het Nationale Toneel). Rutgers WPF en lokale GGD’en organiseren de week.

De Week van de Lentekriebels pakt in het jubileumjaar ook uit met een nieuwe website met daarop een speciale toolkit met allerlei ideeën voor activiteiten in de klas. Ook kunnen leraren nieuwe feestelijke gadgets bestellen als hartjesslingers, ballonnen, plaktatoeages en knipperende hartjes. Sinds een jaar is er een vragenbox voor in de klas beschikbaar, zodat kinderen anoniem hun vragen over verliefdheid, verkering en puberteit kunnen stellen. Zo weten leerkrachten welke vragen er spelen en kunnen zij daar hun lessen op aanpassen. Ook is er een lesbrief over seksuele diversiteit beschikbaar met tips om dit thema bespreekbaar te maken in de klas.

Thuis
Naast de taak van de school, blijft relationele en seksuele opvoeding ook een taak van de ouders. Ouders voelen zich soms alleen in verlegenheid gebracht door vragen van kinderen en vinden het lastig om deze goed te beantwoorden. Tips voor ouders om deze vragen goed te kunnen beantwoorden zijn te vinden www.weekvandelentekriebels.nl onder ‘In gesprek met uw kind’.

Over de Week van de Lentekriebels
Tijdens de Week van de Lentekriebels gaat het in groep 1 t/m 8 onder meer over kriebels in je buik, vriendschap, weerbaarheid, puberteit, respect voor een ander en waar baby’s vandaan komen. Dat gebeurt op een manier, die bij de leeftijd en de belevingswereld van de kinderen past en aansluit bij hun relationele en seksuele ontwikkeling. Ook krijgen leerlingen de kans om positieve normen en waarden te ontwikkelen met respect voor diversiteit. Tijdens de Week van de Lentekriebels kunnen leerkrachten gebruik maken van het lespakket Relaties & Seksualiteit van Rutgers WPF.
Als kinderen, zowel thuis als op school, worden ondersteund in een gezonde seksuele ontwikkeling, leren zij gezondere keuzes maken, beter hun wensen en grenzen aangeven en worden ze weerbaarder. De overheid steunt deze lessen: seksualiteit en seksuele diversiteit zijn begin december 2012 toegevoegd aan de kerndoelen van het basisonderwijs. Alle basisscholen zijn nu verplicht hier aandacht aan te besteden.

De GGD Amsterdam ondersteunt basisscholen bij het inpassen van relaties en seksualiteit in hun jaarprogramma, met bijscholing van docenten en voorlichting aan ouders. Amsterdamse scholen kunnen hieraan deelnemen via het GGD programma ‘Vlinders in je buik’.

Er doen 30 Amsterdamse scholen mee aan de Week van de Lentekriebels, 15 scholen kiezen voor een andere vorm of een andere week in het jaar. Een onbekend aantal scholen doet zelfstandig mee met de week

Meer informatie: www.weekvandelentekriebels.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen