Allergieën zijn altijd belastend en soms levensbedreigend

Array

Allergieën in Nederland komen steeds vaker voor. Met de lente voor de deur begint het niezen en proesten weer bij velen. Niet iedereen met een allergie loopt acuut levensgevaar, maar vaak is het knap lastig om te leven met een allergie. Ook krijgen bepaalde beroepen als kapsters en bouwvakkers meer te maken met dermatologische klachten. Dermatoloog Thomas Rustemeyer richt zich op onderzoek naar en behandeling van deze klachten. Op vrijdag 13 maart spreekt hij zijn oratie uit als hoogleraar leerstoel dermato-allergologie en arbeidsdermatologie bij VUmc.15-013_Thomas_Rustemeyer_WE1 Steeds meer mensen in Nederland hebben last van allergieën. Zo heeft meer dan een kwart van de Nederlanders een slijmvliesallergie en meer dan een vijfde tenminste één contactallergie. Allergische reacties beperken het dagelijkse leven. De meest dramatische vorm is de allergische shock, waarbij iemand in acuut levensgevaar komt. Rustemeyer: “Ik heb vis-allergische patiënten gehad die in shock raakten als ze langs een viskraam liepen, alleen door de geur van vis.’’

Unieke poli allergie voor insuline
Rustemeyer heeft speciale aandacht voor ongewenste reacties op geneesmiddelen, in het bijzonder voor insuline. “Helaas ontwikkelen sommige diabetespatiënten een allergie voor insuline, terwijl ze dit geneesmiddel juist nodig hebben. In VUmc hebben we een in de wereld unieke hyposensibilisatiebehandeling ontwikkeld, waarmee de allergische klachten in belangrijke mate kunnen worden verholpen. Hierbij laten we de patiënt ’wennen’ aan een insuline door het eerst sterk verdund toe te dienen en dan geleidelijk in concentratie en hoeveelheid op te voeren.’

Hoge ziektelast
Rustemeyer houdt zich ook bezig met onderzoek en behandeling van arbeidsdermatologie. Hier gaat het om dermatologische klachten door het werken met bepaalde stoffen én de invloed van huidziektes op de werkprestaties. De meeste arbeidsdermatosen zijn contacteczemen. Voor deze mensen is de ziektelast erg hoog. Maar omdat ze niet zo vaak uitvallen op het werk wordt dit onderschat. Ze blijven doorwerken en wennen eigenlijk aan het feit dat ze door hun werk huidklachten krijgen. “We gaan op de werkplek onderzoek doen naar de oorzaak van dermatologische klachten. Dit brengt ons dichterbij ons doel van personalized medicine: het beschermen van mensen die het nodig hebben op een voor hun werkzame manier.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen