Ook DES-kleinkinderen recht op schadevergoeding

Array

Ook de kinderen van zogenoemde DES-dochters kunnen vanaf vandaag aanspraak maken op een schadevergoeding. Het gaat om de kleinkinderen van vrouwen die tussen 1947 en 1977 het kunstmatig hormoon diëthylstilbestrol, kortweg DES, slikten tijdens hun zwangerschap.

Op 17 maart opent het DES Fonds een uitkeringsregeling voor de derde generatie die in verband met gebruik van het DES-medicijn schade heeft geleden. Om uitkeringen te kunnen doen aan te vroeg geboren kinderen van DES-dochters is een bedrag van € 16.500.000,– beschikbaar; uitkeringen kunnen oplopen tot € 150.000,–.

Het DES Centrum, dat de belangen behartigt van de DES-getroffenen, heeft met een aantal farmaceutische bedrijven en verzekeraars, stichters van het DES Fonds, een overeenkomst gesloten voor een schaderegeling voor te vroeg geboren DES-kleinkinderen. Het gerechtshof Amsterdam heeft de regeling getoetst aan de wet en na positieve uitkomst algemeen verbindend verklaard. Daarmee is het een collectieve schaderegeling geworden.

De regeling staat open voor personen met vroeggeboorteschade die verband kan houden met het gebruik tijdens zwangerschap van DES-preparaten door hun grootmoeder. Vroeggeboorte kan leiden tot beperking van gezicht of gehoor, cognitieve beperking, cerebrale parese en epilepsie.

Gezondheidsproblemen door vroeggeboorte
Naast ‘directe’ gevolgen voor DES-kleinkinderen kunnen er ook ‘indirecte’ gezondheidsgevolgen door DES zijn. Het gaat hierbij met name om de DES-kleinkinderen die te vroeg geboren zijn. De kans om een vroeggeboorte te krijgen is voor DES-dochters namelijk groter dan voor andere vrouwen. Te vroeg geboren kinderen kunnen in meer of mindere mate kampen met motorische problemen, ontwikkelingsstoornissen, verstandelijke handicaps en gehoor- en gezichtsstoornissen. Voor meer informatie over de mogelijke gevolgen van een vroeggeboorte verwijzen wij naar de Vereniging Ouders van Couveusekinderen.

Het DES-centrum maakt vandaag bekend wie in aanmerking komt voor het fonds. Daarin zit naar schatting gemiddeld 100.000 euro per slachtoffer. De hoogte van de uitkering hangt af van de mate van handicap. DES-kleinkinderen hebben vaak moeite met bewegen, zien minder goed, hebben een hoorstoornis of lopen cognitief achter. Geschat wordt dat 1400 DES-kleinkinderen te vroeg zijn geboren en dat een kleine 200 een uitkering zullen ontvangen.

Aanvragen voor een uitkering kunnen vanaf 17 maart 2015 worden ingediend bij het DES Fonds, dat de regeling uitvoert. Voor meer informatie kan men terecht op de website www.desfondsvroeggeboorte.nl. Daar kan ook een aanvraagformulier worden gedownload.

logo-descentrumIn Amerika (2006 en 2008) is onderzoek gedaan naar de lichamelijke ontwikkeling van DES-kleindochters. Uit dit onderzoek blijkt:

  • Geen DES-gerelateerde vormafwijkingen:
    gebleken is dat DES-kleindochters niet de specifieke DES-gerelateerde vormafwijkingen (adenosis, hanenkam, pofmouwtjes, etc.) hebben zoals bij hun moeders vaak wordt gezien.
  • Normale menstruatie:
    DES-kleindochters ondervinden ‘normale’ problemen bij hun menstruatie. Het duurt vermoedelijk wel wat langer voordat ze een regelmatige cyclus hebben (ca. vier maanden langer).
  • Niet vaker zwangerschapsproblemen
    DES-kleindochters blijken niet vaker dan normaal problemen te ondervinden met zwangerschappen. Zij hebben evenveel kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschap, (dreigende) vroeggeboorte of herhaalde miskramen als andere vrouwen.
  • Geen verhoogde kans op kanker
    Het onderzoek kon geen antwoord geven op de vraag of DES-kleindochters meer kans hebben op vruchtbaarheidsproblemen. Hiervoor was de onderzoeksgroep nu nog te klein.
    Daarnaast is onderzoek gedaan naar de kans op tumoren bij DES-kleinkinderen. Daaruit blijkt dat zij geen verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van kanker.

Gevolgen voor DES-kleinzonen

  • Hypospadie:
    zoontjes van DES-dochters hebben een verhoogde kans op hypospadie. Dit kwam naar voren in Nederlands onderzoek in 2002 en werd in 2006 bevestigd door een andere groep Nederlandse wetenschappers. Hypospadie is een aangeboren aandoening waarbij de plasbuis niet op het topje van de penis uit komt, maar eronder. Overigens werd in een vergelijkbaar Amerikaans onderzoek geen verhoogde kans op hypospadie gevonden.
  • Geen andere effecten bekend
    Tot nu toe zijn er voor DES-kleinzonen geen andere gezondheidsgevolgen gevonden. Over de kans op vruchtbaarheidsproblemen bij DES-kleinzonen is op dit moment niets bekend.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen