
1,9 miljoen voor onderzoek naar persoonlijke longkankerbehandeling met behulp van organoids
ArrayVooraf voorspellen welke therapie of combinatietherapie voor individuele longkankerpatiënten het beste zal gaan werken. Het Hubrecht Instituut, Antoni van Leeuwenhoek en UMC Utrecht slaan de handen ineen om te kijken of dit mogelijk is met behulp van tumor organoids. Dit zijn mini-orgaantjes gekweekt uit het tumormateriaal van individuele patiënten. Het omvangrijke en ambitieuze project krijgt een subsidie van 1.9 miljoen euro van Alpe d’HuZes / KWF Kankerbestrijding.
Elk jaar krijgen 11.000 mensen in ons land longkanker. Longkanker is lastig te behandelen; slechts 15 procent van de patiënten is na vijf jaar nog in leven. Sommige patiënten hebben baat bij chemotherapie, maar niet allemaal. Anderen hebben baat bij de nieuwe die sinds enkele jaren beschikbaar zijn. Deze middelen richten zich heel specifiek op de DNA-mutatie die de tumor drijft. Maar ook deze medicijnen zijn niet bij iedereen even effectief, en bovendien ontwikkelen tumoren vaak resistentie ertegen. Op dit moment kan nog niet worden voorspeld welke therapie of combinatie van medicijnen voor een patiënt zal gaan werken.
Een groep onderzoekers uit Utrecht en Amsterdam hoopt hier verandering in te gaan brengen. Prof. dr. Hans Clevers en dr. Robert Vries van het Hubrecht Instituut, prof. dr. Emile Voest en prof. dr. Egbert Smit van het Antoni van Leeuwenhoek en prof. dr. Hans Bos en Prof. dr. Edwin Cuppen van het UMC Utrecht slaan de handen ineen om te kijken of zij tumor organoids kunnen gebruiken om het probleem aan te pakken. Zij ontvangen voor dit project een subsidie van 1.9 miljoen euro uit handen van Alpe d’HuZes / KWF Kankerbestrijding.
Organoids zijn mini-versies van organen en worden beschouwd als een van de grote wetenschappelijke doorbraken van de laatste jaren. Met behulp van deze mini-organen kan betrouwbaarder onderzoek worden gedaan aan bijvoorbeeld de groei en behandeling van tumoren dan aan losse cellen of los weefsel. De onderzoeksgroep van Clevers heeft een methode ontwikkeld om organoids te kweken uit tumormateriaal van individuele patiënten. Door deze organoids in het lab bloot te stellen aan verschillende behandelingen, hopen de samenwerkende onderzoekers te kunnen voorspellen welke behandelingen bij de patiënt zullen aanslaan. Binnen het toegekende project zullen zij kijken of de uitkomsten van het organoid-onderzoek inderdaad betrouwbare informatie opleveren voor de uitkomsten van de behandeling van de patiënt. Ook zullen zij op zoek gaan naar biomarkers, karakteristieken van de tumoren, met een voorspellende waarde en zullen zij nieuwe combinaties van medicijnen gaan testen op de organoids.
Emile Voest: “Deze subsidie opent de weg naar het vooraf bepalen hoe succesvol een behandeling voor patiënt met longkanker wel of niet is. Door buiten de patiënt medicijnen op diens eigen tumor te testen wordt het in de toekomst hopelijk mogelijk te voorkomen dat patiënten behandeld worden met niet werkzame middelen, die wel bijwerkingen geven. Daarnaast bouwt het aan een sterk fundament voor het vinden van nieuwe behandelingen”.
Bron: AvL