Optische technieken behandeling kanker

0
408

Optische technieken behandeling kanker Annemarie Nadort: ‘Glow with the flow: Quantifying blood flow and photoluminescence signal in biological tissue’.
Optische technieken in de gezondheidszorg hebben veel voordelen. Zo zijn de technieken non-invasief, is licht niet-ioniserend, de apparatuur vaak goedkoop en compact, en geven de interacties zowel structurele als fysiologische informatie over biologisch weefsel. Annemarie Nadort onderzoekt de voordelen van deze optische technieken. Nieuwe technieken kunnen bloedvatvorming in een tumor opsporen en het verschil tussen gezond weefsel en tumorweefsel aangeven. Ook kan hiermee worden gevolgd of medicijnen die via nanodeeltjes worden toegediend, hun doel bereiken. Dit blijkt uit het proefschrift van Nadort over het kwantificeren van bloedstroomsnelheid en lichtgevende nanodeeltjes in biologisch weefsel met optische technieken.

Bloed_in_beeld_2013-1_pdf__1_pagina_Optische technieken betekenen de ontwikkeling van minder invasieve, veiligere, compacte en informatieve technieken om fysiologische processen af te beelden en te meten met als doel de diagnostiek of therapie te verbeteren. In dit proefschrift heeft Nadort twee optische technieken ontwikkeld. De eerste is het niet-invasief meten en afbeelden van de bloedstroomsnelheid. De tweede is het opsporen van lichtgevende nanodeeltjes. Volgens Nadort kunnen beide technieken goed worden toegepast bij de behandeling van kanker.
Promotores: prof. dr. A.G.J.M. van Leeuwen en prof. dr. M.C.G. Aalders
Copromotor: dr. ir. D.J. Faber
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 14.00 uur

Bron: AMC