Verschil vetverbranding bij dikke en slanke personen

Array

Marieke Schooneman: ‘Here, there and everywhere. A multi organ approach to acylcarnitine metabolism’.
Alle bestaande inzichten over acylcarnitine metabolisme, een cruciale stap in de verbranding van vet in een organisme, zijn gebaseerd op metingen in het bloed. Maar deze metingen blijken niets te maken te hebben met wat er met vet in weefsel gebeurt. Per soort weefsel verloopt de vetverbranding anders, constateert Schooneman in haar proefschrift.
Haar conclusie geldt zowel voor mensen en proefdieren met ernstig overgewicht als met een gezond gewicht. Het proefschrift ontkracht het idee dat de vetverbranding een hoofdrol speelt bij het ontstaan van insuline-resistentie in obese mensen. acylcarnitine metabolismeResistentie voor insuline is een van de oorzaken van het ontstaan van overgewicht en mogelijk suikerziekte. Schooneman heeft het functioneren van de acylcarnitine metabolisme in de vetverbranding bestudeerd in modellen van overvoeding en obesitas, in vergelijking met een gezonde situatie. Is in obesitas de vetverbranding beperkt of gebrekkig, of juist verhoogd?

En heeft het al dan niet goed verlopen van de vetverbranding een relatie met insuline- gevoeligheid, de voorloper van suikerziekte? Dit onderzoek is basaal van opzet. Desondanks verschaft het inzicht wat er ten grondslag ligt aan verschillen in verbranding tussen gezonde en obese mensen en proefdieren.

Promotores: prof. dr. C.E.M. Hollak en prof. dr. R.J.A. Wanders
Copromotores: dr. M.R. Soeters en dr. S.M. Houten

Plaats en tijd: Agnietenkapel, 12.00 uur

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen