Politie en GGD versterken aanpak verwarde mensen

Array

In aansluiting op het persbericht van de landelijke politie deze morgen over de zorg voor verwarde personen, gaan de GGD en de politie intensief samenwerken in Amsterdam om de toename van verwarde inwoners aan te kunnen pakken. Zij starten hiervoor een pilot in een aantal wijken in Amsterdam. In eerste instantie wordt gedacht aan Westerpark, Oost en Zuid. De aanpak moet leiden tot eerdere en betere zorg voor verwarde mensen. Dit initiatief is een vervolg op de oproep van hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg om de zorg in wijken te verstevigen. Naast de wijkagent komt er nu dus ook een wijk-GGD’er, die gebiedsgericht en preventief werkt vanuit de zorg.

politieDe politie en de GGD hebben samen de ambitie om te voorkomen dat verwarde mensen de benodigde zorg ontberen, daardoor verder afglijden en overlast geven. De huidige aanpak is onvoldoende om voor deze mensen een oplossing te vinden. Dat blijkt ook uit het al jaren stijgende aantal meldingen dat politie en GGD te verwerken krijgt. De verwachting is dat de wetswijziging Wet Verplichte Zorg (2016) tot meer meldingen van verwarde mensen in de wijk leidt, omdat veel meer patiënten ambulant behandeld gaan worden. Hierdoor kan de druk op de leefbaarheid in de wijk verder toenemen.

Eerder in beeld
De politie heeft een belangrijke bron van informatie: de wijkagent. Zijn ogen en oren in de wijk worden tot nu toe onvoldoende benut door de zorg. De politie en GGD gaan daarom veel samenwerken om verwarde burgers eerder, beter en preventief te helpen.

De GGD gaat dankzij de wijk-GGD’er veel sterker in de wijk opereren dan nu het geval is. Daarmee krijgt zij burgers in moeilijkheden zelf eerder in beeld. Deze wijk-GGD’er zorgt voor beoordeling en doorgeleiding naar de juiste gemeentelijke programma’s. Dit in nauwe samenwerking met huisartsen, 2e lijns GGZ zorgverleners, LVB (licht verstandelijk beperkt) zorg en verslavingszorg. De GGD en politie leggen daarbij verbinding met de nieuwe wijkteams die sinds 1 januari 2015 van start zijn gegaan en die ook in de toekomst moeten voorkomen dat verwarde burgers tussen wal-en-schip vallen en niet die zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Paul Van der Velpen (algemeen directeur GGD Amsterdam): “Heel veel verwarde mensen zijn geen (acute) psychiatrische patiënten. De GGD werkt preventief samen met de wijkagent om de juiste zorg in de wijk in te zetten en daarmee de druk op de keten voor (dure) acute GGZ zorg te beperken.

Minder crisissituaties
Door verwarde mensen eerder in beeld te hebben en actief te begeleiden naar de behandelpartners en het netwerk in gebieden te benutten, verwachten politie en GGD dat meer mensen op tijd de benodigde zorg zullen krijgen en minder crisissituaties ontstaan. Deze aanpak helpt bovendien criminalisering van verwarde burgers te voorkomen, de zorg laagdrempelig te houden en de wijk leefbaarder te maken. De intensievere samenwerking zal de informatievoorziening rond verwarde personen sterk verbeteren, uiteraard met inachtneming van de daarvoor geldende privacyregels. Hierdoor houdt zowel de stad als politie scherp zicht op de ontwikkelingen in de wijk rond verwarde burgers. Ten slotte kan de wijkagent meer tijd besteden aan diens primaire taken.

Pieter-Jaap Aalbersberg (hoofdcommissaris politie Amsterdam): “Nieuwe wetgeving, een verbeterd werkproces en goede lokale afspraken met gemeenten en zorginstellingen zijn van groot belang. De rol van de overheid is essentieel om de nodige regie te voeren en partners bijeen te brengen. Als dit goed wordt opgepakt, heeft de politie meer capaciteit voor andere meldingen en komt de patiënt direct terecht op de juiste plek.

De nieuwe aanpak start half april met de pilots in de genoemde wijken. Daarbij wordt ook gekeken naar de ontwikkeling van één breed centraal zorgmeldpunt.

Bron: GGD Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen