Sturing op kwaliteit door de 16 afdelingen hartchirurgie aanmerkelijk verbeterd

Array

Inzicht op de kwaliteit van zorg op de ziekenhuisafdelingen waar hartchirurgie plaatsvindt (cardiothoracaal chirurgische centra) is verbeterd. Dit concludeert de inspectie in het rapport “Meer oog voor kwaliteit bij cardiothoracaal chirurgische centra” dat vandaag is gepubliceerd. In 2014 onderzocht de inspectie de 16 ziekenhuisafdelingen waar hartchirurgie plaatsvindt. De inspectie ziet dat alle afdelingen hartchirurgie aantoonbaar bezig zijn met het blijvend doorvoeren van verbeteringen. Echter, de inspectie constateert ook dat de centra nog veel van elkaar kunnen leren.

cardioversieVoldoende ‘goed bestuur’
Vrijwel overal besprak de leiding van de afdeling de resultaten van de zorg met de raad van bestuur. Ook de afdelingen zelf hadden toenemende aandacht voor de uitkomsten van zorg, het evalueren hiervan en het nemen van verbetermaatregelen. ‘Goed bestuur’ was één van de zaken waar de inspectie naar gekeken heeft en dit scoorde  in vrijwel alle ziekenhuizen voldoende.

Meer transparantie en leren van elkaar wenselijk
Niet alle afdelingen hartchirurgie hebben de afgelopen vier jaar onverwachte gebeurtenissen die schade veroorzaken bij de patiënt  herkend  als calamiteit en aan de inspectie gemeld. Een ander verbeterpunt is  het gebruik van het interne ‘Veilig Meldsysteem’ door de hartchirurgen en arts-assistenten. Tevens signaleert de inspectie tussen centra grote verschillen in werkwijze, zoals bijvoorbeeld bij de inrichting van de zorg voor en na de operatie. De afdelingen zouden door het uitwisselingen van ervaringen nog veel van elkaar kunnen leren.

Handhavende maatregelen
De inspectie heeft verbetermaatregelen en aanbevelingen in de individuele rapportages aan de afdelingen hartchirurgie opgenomen. Vijftien van de zestien afdelingen kregen minimaal één verbetermaatregel opgelegd. De inspectie zal de opgelegde verbetermaatregelen volgen en toetsen, en in gesprek blijven met relevante veldpartijen en afdelingen hartchirurgie. Daarnaast wordt in 2015 het operatieve proces op de hartchirurgische operatiekamers geïnspecteerd.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen