VU-hoogleraar bevestigt erfelijke invloed op geluk

Array

Internationale onderzoeksresultaten samengebracht
Hoogleraar Meike Bartels van de Vrije Universiteit Amsterdam nam bestaand internationaal onderzoek naar geluk en erfelijkheid onder de loep en ontdekte dat ongeveer 35% van de verschillen in geluksgevoel toegeschreven kunnen worden aan genetische verschillen. Geluk en welbevinden krijgen steeds meer aandacht binnen verschillende onderzoeksdisciplines. Vooral vanwege de toenemende onderkenning in de samenleving en wetenschap dat welbevinden samenhangt met mentale en fysieke gezondheid en de rol die geluksgevoel kan spelen bij het uitstippelen van beleid (in meerdere Europese landen word geluk gemeten naar bruto nationaal product om mogelijke beleidsaanpassingen te maken). Eerder familie- en tweelingonderzoek met gegevens van het Nederlands Tweelingen Register toonde aan dat individuele verschillen in welzijn gedeeltelijk kunnen worden toegeschreven aan genetische verschillen tussen mensen. Bartels plaatst met haar onderzoek dat resultaat in perspectief.

gelukEinde aan het nature-nurture-debat
Hoewel individuele studies variatie laten zien in de schatting van erfelijkheid van geluk, geven de resultaten van deze studie wel een robuuste schatting van de ‘relatieve invloed’ die genen hebben op verschillen in geluk. “Met de resultaten van deze studie kunnen we het nature-nurture-debat met betrekking tot geluksgevoel stoppen en ons verder verdiepen in het complexe en intrigerende samenspel van genen en omgeving. Want dat beide er toe doen, laat geen twijfel. Ook ondersteunt deze bevinding de zoektocht naar genetische varianten die verschillende in geluk kunnen verklaren”, aldus Bartels.

Erfelijkheid van welbevinden 36%
Meike Bartels, University Research Chair hoogleraar Genetics and Wellbeing aan de VU deed een systematische literatuurstudie en meta-analyse van internationaal onderzoek naar geluk en erfelijkheid. Zij bracht dertig tweeling- en familie onderzoeken samen. Vervolgens gebruikte zij de schattingen van onafhankelijke studies in een meta-analyse. Bartels rapporteert, op grond van gegevens van meer dan 55 duizend individuen, een erfelijkheid van welbevinden van ongeveer 35%.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen