Verzekeraars willen groot diagnostisch centrum voor kanker genomics in Nederland

Array

In Utrecht moet een nieuw, groots opgezet diagnostisch centrum voor kanker komen,de HUB, dat zegt vertrekkend president van de KNAW, Hans Clevers in De Kennis van Nu op Radio 1. Het wordt een nieuw, groots opgezet diagnostisch centrum. Stamcellen van patiënten met kanker en andere ziekten (o.a. Taaislijmziekte) worden onderzocht op hun unieke gevoeligheid voor geneesmiddelen. Aan de hand van de zogenaamde genomics onderzoeken kunnen mensen op termijn een persoonlijk behandeling krijgen die specifiek zijn ontwikkeld voor die persoon en het type kanker dat die persoon heeft. Op dit moment wordt personalised medicine slechts op een kleine groep patiënten uitgetest. Hans Clevers vertelde erover in het NTR-wetenschapsprogramma De Kennis van Nu op NPO Radio 1. darmkankeronderzoekVolgens Clevers is het essentieel dat er zo’n diagnostisch centrum in Nederland komt. ‘Wij hebben hier onverwachte ontdekkingen naar het ontstaan van kanker gedaan en ook de technieken om gezonde cellen te kweken komen uit onze laboratoria. Deze kennis moeten we hier in Nederland verder ontwikkelen.’

De zorgverzekeraars zien het belang van zo’n onderzoekscentrum en willen 20 miljoen euro uittrekken om het project te starten. Prof. Clevers is zeer verheugd, zijn onderzoek naar celdeling heeft ertoe geleid dat allerlei ziekten zoals kanker maar ook bv de taaislijmziekte in de nabije toekomst goed behandeld kunnen worden.

Hansr Clevers deed zelf de belangrijke ontdekkingen in het begrijpen van het ontstaan van onder meer darmkanker.

Clevers deed zijn uitspraken in het NTR-radioprogramma De Kennis van Nu waarin hij werd geïnterviewd door Coen Verbraak:

Bron: NPO Wetenschap

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen