Effecten van geluid op de hersenen en gedrag

0
2696

Naeem Komeilipoor onderzocht in zijn promotieonderzoek hoe we akoestische informatie verzamelen om op basis daarvan adequate acties uit te voeren. De resultaten suggereren het bestaan van directe projecties van de auditieve (geluid) op de motorische (beweging) hersenschors voor een snelle verwerking van onaangename of bedreigende geluiden (‘fight-or-flight’ respons).

Het waarnemen van geluid heeft diverse effecten op het uitvoeren van acties, blijkt uit het onderzoek. Zo beïnvloedt bijvoorbeeld de valentie (oftewel het belang) van geluid de prikkelbaarheid van de motorische hersenschors: onaangename en aangename akoestische stimuli verhogen de prikkelbaarheid in respectievelijk de linker- en rechterhersenhelft. hersenscan-215x200Soortgelijke effecten treden ook op bij de visuele waarneming van betekenisvolle gebaren. Indien een geluid niet in overeenstemming is met een visuele prikkel of met een uit te voeren actie, verandert de waarneming van dat geluid, hetgeen gepaard gaat met een specifiek activatiepatroon in de temporale hersenschors.

Komeilipoor: “De kennis over de interacties tussen akoestische waarneming en motorische acties is nog verre van volledig, en dit geldt zowel op gedragsniveau als op neuraal niveau. Om meer inzicht te krijgen in de complexe audiomotorische vaardigheden die bijvoorbeeld door musici en blinden ten toon worden gespreid is verder onderzoek onontbeerlijk.”

Komeilipoor promoveert op 13 mei om 15:45 uur aan de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de VU
Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Bron: VUmc

 

Vorig artikelMorgenavond deel 2 in de Collegereeks van Erik Scherder bij DWDD University
Volgend artikelCvB-lid Bernadette Langius verlaat de VU
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.