World Ovarian Cancer Day op 8 mei: Een Stem voor Elke Vrouw

Op 8 mei a.s. wordt iedereen uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de wereldwijde beweging om het bewustzijn rondom eierstokkanker (ovariumcarcinoom) te versterken. Op de derde jaarlijkse World Ovarian Cancer Day staat de natuurlijke band die vrouwen met elkaar hebben centraal. Iedereen wordt opgeroepen om foto’s van vreugdevolle, hechte momenten (van vrouwen) te delen en om de gelofte, die is te vinden op de website www.ovariancancerday.org, te ondertekenen. Dit alles met het oog op het verspreiden van informatie en het creëren van bewustzijn van eierstokkanker.
world ovarium cancerElk jaar worden bijna een kwart miljoen vrouwen over de hele wereld gediagnosticeerd met eierstokkanker. De ziekte is jaarlijks verantwoordelijk voor 140.000 sterfgevallen. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 1.300 vrouwen te horen dat ze eierstokkanker hebben. Meestal treft dit vrouwen vanaf 55 jaar, maar de tumor kan zich in elke leeftijdscategorie voordoen. Statistieken laten zien dat slechts 45% van de vrouwen met eierstokkanker vermoedelijk de volgende vijf jaar zullen halen, dit in vergelijking tot 89% van de vrouwen met borstkanker. Vrouwen in ontwikkelde en ontwikkelingslanden worden op gelijke wijze getroffen door eierstokkanker.

De recente bekendmaking door Angelina Jolie-Pitt over haar profylactische operatie om haar eileiders en eierstokken te laten verwijderen vanwege een genetische aanleg voor eierstok-en borstkanker, heeft de aandacht gevestigd op de erfelijke aanleg van de ziekte. Ongeveer 15 tot 20% van de gevallen is genetisch bepaald. Dit is in het geval wanneer je een nauwe bloedverwant hebt (moeder, zus, dochter, grootmoeder, kleindochter, tante of nicht), die borstkanker heeft gehad voor haar 50ste levensjaar of eierstokkanker op elke willekeurige leeftijd. Dit geldt zowel voor de zijde van de vader als de moeder van de familie. Naast het verstrekken van informatie over symptomen en risico’s zal WOCD zich ook richten op het voorkomen van eierstokkanker.

“Na drie jaar is de World Ovarian Cancer Day wereldwijd uitgebreid naar meer dan 78 organisaties in 25 verschillende landen,” zegt Elisabeth Baugh, voorzitster van het WOCD internationale organisatiecomité en directrice van Ovarian Cancer Canada. “Door het vieren van de unieke banden tussen vrouwen, erkennen we hun sterke wil om te delen en elkaar te helpen. Onze gezamelijke stem symboliseert een wereldwijde steungroep voor de 250.000 vrouwen bij wie dit jaar eierstokkanker wordt vastgesteld.”

“Onze oproep heeft bewezen dat mensen zich wereldwijd kunnen verenigen om informatie te verspreiden en het bewustzijn van de ziekte te vergroten”, leggen de leden van de stuurgroep uit. Deze bestaat uit wereldwijd gerenommeerde experts: Calaneet Balas, directrice van de Nationale Overian Cancer Alliance, Annwen Jones, Target Ovarian Cancer, en Alison Amos, Australië. “Dit jaar willen we een gezicht geven aan de beweging – het gezicht van vrouwen die om elkaar geven en elkaar steunen.”

In 2015 zijn niet alleen kankerorganisaties uitgenodigd om zich te registeren als partner, maar ook alle anderen die geven om de gezondheid van vrouwen zijn welkom. De gelofte betrekt tevens alle individuen wereldwijd, voorziet hen van informatie over eierstokkanker en biedt hen een gemakkelijke manier om de boodschap over de ziekte te delen.

WOCD’s social media campagne bestaat uit de website van WOCD (beschikbaar in vier talen: Engels, Frans, Portugees en Spaans), Facebook, Twitter, YouTube en Pinterest. De acitiviteiten in 2014 werden benadrukt door middel van foto’s en de verspreiding van de gelofte die intussen al meer dan 15.000 mensen heeft bereikt. Dankzij de campagne “kleur de wereld zeegroen” op 8 mei dit jaar, zal dit aantal blijven groeien. Zeegroen is de kleur die symbool staat voor eierstokkanker.

Iedereen die de World Ovarian Cancer Day gelofte tekent op www.ovariancancerday.org, ontvangt op 8 mei een e-card met informatie over de risico’s en symptomen van eierstokkanker. Het is de bedoeling dat de e-card wordt gedeeld met minstens vijf vrienden, die het op hun beurt weer delen met hun vrienden.

Doe mee door zelf de gelofte te ondertekenen en unieke foto’s en video’s van jouw hechte momenten van de vrouwen die je liefhebt te delen op www.ovariancancerday.org. Geen enkele vrouw zal zich nog alleen voelen, want we spreken allemaal met dezelfde stem.

Elisabeth Baugh, Voorzitter World Ovarian Cancer Day

Vorig artikelDopaminegebrek maakt patiënten met parkinson depressief
Volgend artikelPrivaZorg AWBZ B.V. onder verscherpt toezicht
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.