Vandaag ‘Women & their microbes’ in Micropia, Amsterdam

WTM_Poster_10032015b

Promovenda Jessica Younes heeft de afgelopen jaren onderzocht wat de effecten van het vrouwelijke microbioom op de gezondheid van de vrouw zijn. Dit specifieke microbioom omvat de bacteriën van de vagina, blaas, borsten en de voortplantingsorganen. Omdat Younes dit onderwerp onder de aandacht van een breder publiek wil brengen, organiseert zij op 8 mei a.s. een symposium in Micropia te Amsterdam.

Micropia host het 1e symposium over het vrouwelijk microbioomHet symposium zal hiermee het eerste in zijn soort zijn, omdat dit onderzoeksveld tot voor kort nog braakliggend terrein was. Dit is opmerkelijk, want ten minste 66% van de vrouwen heeft eenmaal in haar leven een vaginale infectie, die bij 80% weer terugkomt.

WTM_Poster_10032015b
WTM_Poster_10032015b
Dit is slechts één voorbeeld van de problemen die vaak bij vrouwen optreden. In tegenstelling tot het darmmicrobioom, dat de laatste decennia hoog op de agenda van wetenschappers staat, is het vrouwelijk microbioom een verwaarloosd onderzoeksonderwerp. Gelukkig beginnen wetenschappers de rol van bepaalde bacteriën in relatie tot de gezondheid van de vrouw steeds beter te begrijpen.

Tijdens het symposium zullen 9 korte sessies van 30 minuten gehouden worden, waarbij key opinion leaders zoals o.a. Dr. Gregor Reid en Dr. Raina Fichorova hun verhaal komen houden. Hierbij komt o.a. de problematiek van urineweginfecties bij zwangere vrouwen aan de orde alsmede de veranderingen in de microbiota van de vrouw gedurende haar leven. Voor het programma: http://womenandtheirmicrobes.com/

Twee dagen voorafgaand aan het symposium promoveert Younes op haar proefschrift “Biophysical Interactions of Vaginal Microorganisms”. Tijdens dit promotieonderzoek onderzocht zij de bacteriële huishouding van vrouwen en keek hierbij met name naar de bindingscapaciteit van bacteriën. Hieruit bleek dat bacteriën vooral graag aan elkaar vast plakken; een eigenschap die kan helpen om inflammatie te verminderen en de vorming van een biofilm door pathogenen tegengaat.

Jessica Younes