Relatie tussen vaatdisfunctie en depressiviteit

Een verslechterde functie van de bloedvaten (vaatdisfunctie) speelt niet alleen een belangrijke rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, maar ook bij het ontstaan van dementie en depressiviteit. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Thomas van Sloten, internist in opleiding aan het Maastricht UMC+.  In een ander promotieonderzoek beschrijft Nordin Hanssen, eveneens internist in opleiding aan het Maastricht UMC+, een nieuw mechanisme dat ten grondslag ligt aan deze vaatdisfunctie. Van Sloten en Hanssen zijn gisteren beide cum laude gepromoveerd. Zo’n cum laude promotie is bijzonder, en al helemaal twee cum laude promoties op één dag.

depressionNordin Hanssen (links) en Thomas van Sloten (rechts) Van Sloten gebruikte voor zijn onderzoek data van grote groepen mensen, onder meer van De Maastricht Studie, een grootschalig epidemiologisch onderzoek naar oorzaken en gevolgen van diabetes type 2 en andere chronische ziekten. Misschien wel de meest interessante bevinding deed hij in zijn onderzoek naar de effecten van vaatdisfunctie op hersenziekten, zoals dementie en depressiviteit. Een verslechterde functie van de vaten kan leiden tot schade aan de hersenen (microvasculaire disfunctie), zo bleek uit scans. En die hersenschade geeft weer een verhoogd risico op dementie (cognitieve disfunctie) en klachten van depressieve aard. Vooral schade aan de hersengebieden die betrokken zijn bij de regulatie van emotie en gevoel, de diepe hersenstructuren, leiden tot depressiviteit.

Versuikerde eiwitten
Promovendus Nordin Hanssen onderzocht een belangrijk nieuw mechanisme dat ten grondslag ligt aan vaatdisfunctie bij mensen met diabetes. Hij richtte zich vooral op onderzoek naar versuikerde eiwitten, zogenoemde AGE’s (advanced glycation end products). Belangrijkste bevinding van zijn onderzoek is dat hoge concentraties  AGE’s in het bloed bij mensen met diabetes samenhangen met een hogere kans op hart- en vaatziekten. Opeenhoping van AGE’s in de vaatwand leidt tot vaatdisfunctie en aderverkalking, en als zo’n aderverkalking (of plaque ) openscheurt, treedt er acuut zuurstofgebrek op, met hartinfarct of beroerte als mogelijk gevolg. Hanssen wijst met dit onderzoek een nieuw mechanisme aan waarlangs hart- en vaatziekten ontstaan en geeft handvaten voor  de bestrijding daarvan met zogenoemde AGE-remmers. Hiermee komt er zicht op een nieuwe medicinale therapie voort hart- en vaatziekten. Ook laat het proefschrift zien dat AGE-metingen in het bloedplasma mogelijk geschikt kunnen zijn om hart- en vaatziekten te voorspellen.

Publicaties
onderzoek van Thomas van Sloten leidde tot publicaties in wetenschappelijke toptijdschriften, onder meer in The American Journal of Psychiatry, Journal of the American College of Cardiology, Neuroscience and Biobehavioral Reviews en Hypertension. Het onderzoek van Nordin Hanssen leidde tot publicaties in onder meer European Heart Journal en Diabetes.

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen