
“Gewonden” bij BHV/crisisoefening in Roessingh
ArrayOp vrijdag 29 mei heeft in Roessingh, in samenwerking met de Brandweer Twente, een grootschalige crisisoefening plaatsgevonden. De oefening werd op zeer realistische wijze nagebootst met behulp van figuranten en Lotus slachtoffers. Regelmatig vinden in Roessingh grotere en kleinere BHV-/crisisoefeningen plaats. De scenario’s voor de deze oefeningen worden door Eric van den Hul, coördinator BHV Roessingh, uitgewerkt en begeleid. Door de goede samenwerking tussen BHV Roessingh, de Brandweer Twente , Basic Safety Veiligheidsopleidingen en G4S, is de BHV en het crisisteam goed voorbereid om ingezet te worden bij echte calamiteiten.
Het scenario van de calamiteit op 29 mei verliep als volgt:
Op vrijdagmiddag, als de revalidanten liggen te rusten, ontstaat er brand in Roessingh. Een scootmobiel op een verpleegafdeling heeft vlam gevat en zorgt voor dikke rookontwikkeling die zich razendsnel in het betreffende compartiment verspreidt . Door het brandalarm zijn de liften naar de begane grond gegaan; echter de rechterlift blijft op de verpleegafdeling staan omdat er een waskar tussen de deuren is blijven staan waardoor de rook ook de lift in gaat.
Door de ontstane situatie vallen zes “slachtoffers” waarvan één man met ernstige brandwonden. Hij heeft geprobeerd de brand van zijn scootmobiel te blussen met zijn jas. Een liftmonteur, die net met onderhoud aan de liften bezig is, komt ten val tijdens het vluchten uit de liftmachinekamer en breekt daardoor zijn been en komt zeer ongelukkig op zijn hoofd terecht. Zijn collega raakt in paniek, een aantal slachtoffers krijgen een rookvergiftiging en raken buiten westen. De BHV komt in actie, de brandweer wordt ingezet en het crisisteam wordt opgeroepen. Er wordt begonnen met het ontruimen van de afdeling.
Bij deze oefening waren ruim 120 mensen betrokken waaronder: het crisisteam (bestaande uit het management team en Raad van Bestuur Roessingh), BHV Roessingh, Brandweer Twente, verpleegafdeling, figuranten, Lotussen, spoedteam en verantwoordelijke artsen Basic Safety Veiligheidsopleidingen en de GHOR en G4S.
Tijdens de oefeningen werd er geobserveerd op onder andere: inzet van de verschillende disciplines, veiligheid, slachtofferhulp, communicatie etc. Tijdens de oefening zijn er foto’s gemaakt die worden gebruikt bij de evaluatie en verslaglegging.
De oefendoelen waren onder andere:
- de samenwerking tussen het crisisteam, de BHV’ers Roessingh, de verpleegafdeling en de Brandweer Twente,
- slachtofferbehandeling,
- de communicatie tussen de verschillende disciplines
- knelpunten detecteren.
Tevens wordt deze oefening gebruikt om nieuwe ervaring op te doen bij verschillende calamiteiten en situaties. De aandachtspunten die uit deze oefening voortkomen, worden gebruikt bij de komende trainingen om zodoende nog beter voorbereid te zijn als er een echte calamiteit is.