Goede zonbescherming voorkomt huidkanker

Array

Op de polikliniek Dermatologie konden mensen afgelopen zaterdag 30 mei terecht voor een gratis huidscreening. Ruim 100 bezoekers lieten een verdacht plekje nakijken door de dermatologen van Meander. Bijna een kwart van de gescreende personen werd doorverwezen naar de huisarts omdat er een verdacht plekje werd geconstateerd. Naast de huidcheck kregen bezoekers informatie over hoe zij het beste hun huid kunnen beschermen én zelf kunnen controleren. 

Dermatologen

Dermatologen

Dermatoloog Ivo Koedam van Meander: “Het is een goede zaak dat we mensen stimuleren regelmatig hun huid te controleren (zelfcontrole), om zo huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken. Vroegtijdige herkenning geeft de grootste kans op genezing. Daarnaast zijn bewustwording en preventie belangrijke doelstellingen. We kunnen niet genoeg blijven hameren op de noodzaak van een goede bescherming van de huid tijdens zonnen, recreëren, sporten of werken.”

Tips om de huid te beschermen
Met het oog op het zomerse weer, geeft de dermatoloog een aantal tips om de huid goed te beschermen. “Geniet van de zon, maar voorkom overmatige blootstelling en vooral verbranding. Ga niet in de volle zon tussen 12.00 en 15.00 uur en ga niet langer dan drie uur per dag in de zon zitten. Smeer uw huid in met een anti-zonnebrandmiddel met minimaal beschermingsfactor (SPF) 15. Doe dit royaal en herhaal na twee uur of vaker bij sterke transpiratie en na het zwemmen. Bescherm het hoofd, oren, nek en ogen met een zonnehoed en een goede UV-werende zonnebril. Ook is het belangrijk om de huid geleidelijk aan de zon te laten wennen. De huid van baby’s en kinderen is extra kwetsbaar. Houd baby’s tot 1 jaar uit de zon, smeer de kinderen in met een hoge beschermingsfactor en zet ze een zonnehoedje op.”|

Bron: Meander Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen